انواع مختلف طرح‌های توجیهی

انواع مختلف طرح‌های توجیهی

شما در هر زمان ممکن است به یکی از انواع مختلف از طرح های توجیهی احتیاج داشته باشید.

  • 9 دی 1396
  • 5701
انواع مختلف طرح‌های توجیهی

شما در هر زمان ممکن است به یکی از انواع مختلف از طرح های توجیهی احتیاج داشته باشید. این طرح ها در کسب و کار، تابع عوامل مختلف هستند.


شما در هر زمان ممکن است به یکی از انواع مختلف از طرح های توجیهی احتیاج داشته باشید. این طرح ها مانند بسیاری از چیزهای دیگر در کسب و کار، تابع عوامل مختلف هستند. به عبارت دیگر، هر موقعیت، به نوع خاصی از طرح توجیهی نیاز دارد. یک طرح توجیهی کارآمد و اثربخش باید با موقعیت کسب و کار، هماهنگ باشد. دانستن تفاوت میان انواع مختلف طرح های توجیهی، می تواند به شما کمک کند تا بهتر برای آینده کسب و کارتان، برنامه ریزی کنید.
انواع مختلفی از قبیل مدل مدل بوم ناب (Lean Plan) و همچنین طرح توجیهی تک برگی  مطرح گردیده است که در واقع این موارد، خلاصه ای از طرح توجیهی هستند. البته نوعی طرح توجیهی سنتی هم وجود دارد که به آن طرح توجیهی رسمی نیز گفته می شود. واقعا باید تمامی طرح ها را تهیه کنیم؟
اجازه دهید، یک نگاهی به انواع طرح های توجیهی و تفاوت های آنها بیاندازیم.
در این مقاله، مباحث ذیل مطرح خواهند شد:


•    مدل بوم ناب که هر کسب و کاری باید آن را داشته باشد.
•    طرح توجیهی استاندارد برای کسانی که نیاز به ارائه یک طرح به دیگران مانند سرمایه گذاران یا بانک ها دارند.
•    طرح توجیهی برای استارتاپ
•    طرح توجیهی تک برگی
•    طرح های امکان سنجی، طرح های داخلی، طرح های عملیاتی، طرح های سالانه و طرح های استراتژیک

مدل بوم ناب از طرح توجیهیِ رسمی تر، سریع‌‌تر، آسان‌تر و کارآمدتر است زیرا دیگر شامل جزئیات و توضیحاتی که شما، شرکا و کارکنانتان نسبت به آن آگاهی دارید، نیست.

مدل بوم ناب (The Lean Plan)
همه کسب و کارها می توانند از یک مدل بوم ناب برای مدیریت استراتژی ها و تاکتیک‌ها، ملاقات‌ها، ضرب العجل‌ها، فعالیت‌ها و مدیریت نقدینگی استفاده کنند. مدل بوم ناب از طرح توجیهیِ رسمی تر، سریع‌‌تر، آسان‌تر و کارآمدتر است زیرا دیگر شامل جزئیات و توضیحاتی که شما، شرکا و کارکنانتان نسبت به آن آگاهی دارید، نیست.
به عبارت دیگر، فقط شامل ضرب العجل‌ها و فعالیت‌های مهم و خاص و بودجه اختصاص داده شده به آن ها است. بنابراین این طرح باعث صرفه جویی در زمان می‌شود.


مدل بوم ناب شامل چهار بخش ضروری است که همه آن ها جزئی از مدیریت کسب و کار هستند:
1.    تنظیم استراتژی: بازار هدف، خدماتی که ارائه می‌دهید، هویت کسب و کارتان و اهداف بلند‌مدتتان را تعریف می‌کند. اما بدون هر گونه توضیح اضافی. این کار صرفا جهت یادآوری برای مدیران و صاحبان کسب و کار است.
2.    تنظیم تاکتیک‌ها و سیاست‌ها برای اجرای استراتژی: سیاست‌های بازاریابی از جمله قیمت‌گذاری، کانال‌های تبلیغ، وب سایت، رسانه های اجتماعی و نحوه تبلیغات بیان می شوند. همچنین سیاست های ارائه خدمات و محصولات از قبیل قیمت، زمان عرضه در بازار، شکل محصول، انواع جدید خدمات و محصولات و بسته‌بندی و نحوه تحویل آن به مشتری آورده می‌شود. سیاست‌ها و تاکتیک‌های دیگری درباره نحوه استخدام و یا تعیین دوره‌های آموزشی مورد نیاز برای کارکنان نیز می‌توانند در این بخش بیان شوند.
3.    جزئیات اساسی: فهرستی از مقاصد و اهداف، موارد مهم و خاص (نقاط عطف)، شاخص‌های اندازه‌گیری عملکرد، مسئولیت‌ها و تعداد پیگیری‌ها و کنترل‌های مورد نیاز، می‌باشد.
4.    اعداد و ارقام ضروری: تعداد فروش پیش بینی شده، بودجه و میزان نقدینگی مورد نیاز را ذکر کنید.
نوشتن و تهیه مدل بوم ناب، ارزشمند است اما این فقط شروع کار است. مدیریت واقعی یعنی هدایت کردن کسب و کار با استفاده از یک مدل بوم ناب   که به طور منظم عملکرد و میزان پیشرفت را مورد بررسی و اصلاح قرار می دهد.

سه نوع پیش بینی مالی وجود دارد که مهم و ضروری هستند: سود و زیان، ترازنامه و نقدینگی. در هر طرح توجیهی استاندارد، علاوه بر این سه مورد باید پیش بینی فروش هم ذکر شود.

طرح توجیهی استاندارد
طرح توجیهی استاندارد که امروزه تهیه می شود، نسبت به گذشته، کوتاه تر و مختصرتر است و می تواند در قالب یک سند چاپی تهیه شود. به طور کلی این طرح زمانی تهیه می شود که نیاز به ارائه طرح توجیهی به بانک، سرمایه گذاران، فروشندگان، متحدان استراتژیک (ائتلاف کنندگان)، شرکا و یا کارکنان باشد.
اکثر طرح های توجیهی استاندارد با خلاصه ای از بخش های شرکت، محصولات و خدماتی که ارائه می شوند، بازار هدف، اهداف، استراتژی ها و نقاط عطف اجرایی، تیم مدیریت و تحلیل ها و پیش بینی های مالی آغاز می شوند. توضیح دقیق همه این موارد، ضروری نیست اما اکثر افراد تمایل دارند که همه موضوعات را به طور دقیق در طرح توجیهی استاندارد ذکر کنند.
مدل بوم ناب یک پیش نویس خوب از یک طرح استاندارد است. در واقع مدل بوم ناب   نوشته می شود سپس مواردی از قبیل خلاصه وظایف اجرایی، شرح شرکت و محصولات، تحلیل بازار، شرح استراتژی ها، سیاست ها و تاکتیک های اصلی و تیم مدیریت، به آن اضافه می شود. تاکتیک ها و سیاست ها معمولا تحت عنوان طرح بازاریابی، طرح محصول، طرح های مالی و برنامه مدیریت مطرح می شوند. طرح های مالی متشکل از پیش بینی فروش و بودجه مورد نیاز هستند.
سه نوع پیش بینی مالی وجود دارد که مهم و ضروری هستند: سود و زیان، ترازنامه و نقدینگی. در هر طرح توجیهی استاندارد، علاوه بر این سه مورد باید پیش بینی فروش هم ذکر شود.
ذکر میزان نقدینگیِ پیش بینی شده، یک بخش ضروری از طرح توجیهی استاندارد است. هر کسب و کاری برای بقای خود به پول نقد احتیاج دارد. ممکن است یک کسب و کار حتی بدون کسب سود نیز بتواند به حیات خود ادامه دهد اما برای پرداخت اقساط، حتما به پول نقد احتیاج دارد. بنابراین از آنجایی که سود به تنهایی نمی تواند، بقای یک کسب و کار را تضمین نماید، پس ذکر میزان نقدینگی پیش بینی شده ضروری است.
برخی از طرح های استاندارد، برای پاسخگویی به نیازهای خاص یک کسب و کار، نیاز به پیش بینی های اضافی دارند. به عنوان مثال، بسیاری از طرح های استاندارد شامل یک جدول برای هزینه های پرسنلی هستند. همچنین طرح های جذب سرمایه گذار خارجی باید شامل موضوعاتی درباره شرایط جدایی احتمالی سرمایه گذاران و طریقه استفاده از صندوق های سرمایه گذاری باشد. طرح های توجیهی برای اخذ وام بانکی باید شامل مواردی باشد که بانک قصد مشاهده و مطالعه آنان را دارد از قبیل بدهی ها، حقوق صاحبان سهام، نسبت آنی و یا نسبت جاری.
هر طرح توجیهی استاندارد با یک خلاصه اجرایی شروع خواهد شد که این خلاصه، نکات کلیدی طرح شما را بیان می کند. طرح توجیهی استاندارد در نهایت با ضمائمی حاوی پیش بینی های ماهانه برای سال اول و پیش بینی سالانه برای سال دوم و سوم به اتمام می رسد. هر چند که خلاصه اجرایی در ابتدای طرح نوشته می شود اما بهتر است که در انتهای طرح ذکر شود. به این ترتیب، در حال حاضر شما با فرایند نوشتن طرح توجیهی آشنا شده اید و می توانید با اطمینان و بر مبنای نکات گفته شده، موارد مهمی که می خواهید در طرحتان ذکرشود را انتخاب کنید.

برای مطالعه بیشتر میتوانید به مطلب مفهوم طرح توجيهي مراجعه فرمایید.


طرح توجیهی برای استارتاپ
هر استارتاپ برای تعیین مراحل اجرایی و الزامات و مشخص کردن نقاط مهم، نیاز به طرح توجیهی دارد.
طرح توجیهی برای استارتاپ گاهی اوقات، طرح استارتاپ (راه اندازی) نامیده می شود. برخی از افراد فکر می کنند که همه طرح های توجیهی، برای استارتاپ ها هستند و فقط استارتاپ ها از طرح توجیهی استفاده می کنند. طرح های توجیهی، موردی نیستند بلکه جزئی از مدیریت هر کسب و کار هستند. نقش طرح توجیهی امروزه تغییر کرده است.
در اکثر موارد، طرح استارتاپ همان مدل بوم ناب است که در بالا به آن اشاره شد اما موضوعاتی مانند هزینه پیش بینی شده استارتاپ، مراحل استارتاپ و فعالیت های مهم نیز به آن اضافه می شود. هزینه های استارتاپ شامل هزینه های احتمالی قبل از راه اندازی مانند هزینه های قانونی(اخذ مجوز)، طراحی لوگو و گرافیک، طراحی وبسایت، تهیه دفتر یا فروشگاه؛ و دارایی مورد نیاز مانند پول نقد، وسایل نقلیه، تجهیزات، مبلمان اداری است که مهم ترین آن، پول نقد موجود در حساب بانکی است(برای شروع کار).
مدل بوم ناب به اضافه موارد ذکر شده برای اکثر استارتاپ ها خوب و مناسب است اما وقتی که یک استارتاپ به تامین بودجه از بانک یا سرمایه گذار احتیاج داشته باشد باید طرح توجیهی آن، شبیه به طرح توجیهی استاندارد و شامل مواردی از جمله بحث در مورد استراتژی های خروج برای سرمایه گذاران و نحوه استفاده از منابع مالی مورد نیاز باشد.
شما می توانید از طرح استارتاپ برای در میان گذاشتن گزینه های انتخابی خود با شرکا و همکارانتان استفاده کنید. این گونه طرح ها که به صورت خلاصه و مفید تهیه می شوند، برای بیان ایده و تصمیم گیری درباره آن، بسیار خوب و مناسب هستند و به شما کمک می کنند که تشخیص بدهید این کسب و کار، ارزش راه اندازی و سرمایه گذاری دارد یا خیر. همان طور که کسب و کار شما در حال رشد است، شما می توانید دوباره به طرح توجیهی خود رجوع کنید و آن را ویرایش و یا مواردی به آن اضافه نمایید.
هنگامی که قرار است طرح استارتاپ، توسط دیگران خوانده شود، بهتر است که خلاصه اجرایی، چشم انداز شرکت، تیم مدیریت، توصیف بازار، طرح بازاریابی و طرح محصول نیز در آن ذکر شود. حتی اگر این موارد را به طور دقیق ندارید، می توانید تجزیه و تحلیل مقدماتی از هزینه های احتمالی و قیمت گذاری را ذکر کنید.

طرح توجیهی تک برگی (خلاصه طرح توجیهی)
برخی از افراد به دنبال تهیه طرح توجیهی تک برگی هستند. این طرح، یک خلاصه یک صفحه ای است که فقط شامل موارد مهم است و یک دید کلی سریع از کسب و کار ارائه می دهد.
بازار هدف، محصولات و خدماتی که ارائه می شوند، نقاط عطف اصلی و پیش بینی فروش را می توان در یک صفحه، به صورت خلاصه ذکر کرد. این خلاصه باید برای بانک ها، سرمایه گذاران، فروشندگان، متحدان استراتژیک (ائتلاف کنندگان) و کارکنان مفید باشد.


طرح امکان سنجی (Feasibility plan)
برخی از کارشناسان، از طرح امکان سنجی برای اهدافی شبیه به طرح استارتاپ استفاده می کنند. برخی دیگر از آن برای قانونی ساختن یک فن آوری، محصول و یا بازار استفاده می نمایند. به عنوان مثال، طرح امکان سنجی برای نوع جدیدی از کوره آجر ممکن است شامل مراحل کار در یک آزمایشگاه، تولید یک نمونه اولیه کوچک و سپس تولید اولین محصول واقعی باشد.
طرح امکان سنجی برای ارائه محصول در یک بازار جدید ممکن است شامل محاسبه احتمال جذب مشتری و اعتبارسنجی ایده از این لحاظ که مردم حاضر به پرداخت پول برای آن هستند یا خیر باشد. در برخی موارد، طرح امکان سنجی شامل ارائه یک محصول یا خدمت بر روی یک سایت مانند سایت Kickstarter و یا ارائه محصولی پیشرفته و مفید که مردم مایل به خرید آن باشند، است.
طرح امکان سنجی به ندرت شامل موضوعات مطرح شده در مدل بوم ناب   و استاندارد، می شود. در این طرح، بیشتر در مورد اینکه آیا ارائه محصول موفقیت آمیز است یا خیر و یا اینکه بازاری برای آن وجود دارد یا نه، بحث می شود و در آن توضیحات اضافی درباره استراتژی، تاکتیک ها و پیش بینی های مالی ذکر نمی شود. با این حال، این طرح توسط هر فردی، به یک طریقه متفاوت استفاده می شود. بنابراین بهترین راه این است که خودتان برای نحوه استفاده از آن، برنامه ریزی کنید. انواع طرح امکان سنجی در مطلب بعدی توضیح داده میشود .

برای مطالعه بیشتر می توانید به مطلب کیفیت در طرح توجیهی (امکانسنجی) به چه معناست؟ مراجعه فرمایید.

ادامه مطلب-انواع طرح های توجیهی

ترجمه شده در گروه تولید محتوا سپینود شرق

منبع: Bplan

کلیه حقوق این وبسایت متعلق به موسسه سپینود شرق می باشد. .

 

نظرتان را ثبت کنید