مطالعه پیش امکان سنجی و امکان سنجی

تفاوت طرح توجیهی مقدماتی و مطالعه طرح توجیهی

  • 9 مهر 1395
  • 2976
تفاوت طرح توجیهی مقدماتی و مطالعه طرح توجیهی

مطالعه پیش امکانسنجی یک مطالعه اولیه است که برای تعیین، تجزیه و تحلیل و انتخاب بهترین سناریوهای کسب و کار انجام می شود. در این مطالعه فرض می کنیم که ما بیش از یک سناریو کسب و کار داریم، و سپس می خواهیم بدانیم کدام یک، از نظر فنی و مالی مناسب هستند.

این نقطه تصمیم گیری "انجام دادن / انجام ندادن" است، به این معنی که گاهی اوقات پاسخ "نه" است. با این حال، هنگامی که یک پروژه به مرحله مطالعه امکان سنجی پیش می رود، شرکت ها اغلب سرمايه قابل توجه و خود را در این کار می گذارند و بنابراین تصور می کنند که پروژه منتخبشان امکان پذیر است.

مطالعه پیش امکان سنجی(طرح توجیهی مقدماتی) چیست؟

مطالعه پیش امکانسنجی یک مطالعه اولیه است که برای تعیین، تجزیه و تحلیل و انتخاب بهترین سناریوهای کسب و کار انجام می شود. در این مطالعه فرض می کنیم که ما بیش از یک سناریو کسب و کار داریم، و سپس می خواهیم بدانیم کدام یک، از نظر فنی و مالی مناسب هستند.

 

در مطالعه پیش امکانسنجی بهترین ایده انتخاب می شود. باید توجه داشت بررسی عمیق هر سناریو سخت و زمانگیر خواهد بود. بنابراین، می توان از روش های کوتاه تری برای اینکار استفاده کرد که می تواند برای تعیین اجزای جزئی سرمایه گذاری و هزینه تولید استفاده شود.


اگر سناریو انتخاب شده امکان پذیر باشد، می توان برای مطالعه دقیق تر، مطالعه امکانسنجی و تجزیه و تحلیل عمیق تری روی پروژه انتخاب شده انجام داد.


مطالعه امکانسنجی (طرح توجیهی) چیست؟


مطالعه امکان سنجی یک مطالعه نسبتا دقیق مبتنی بر آزمایش و تجزیه و تحلیل مالی است که اطلاعات کافی برای تصمیم گیری نهایی جهت انجام پروژه را به کارفرما می دهد.


این نقطه تصمیم گیری "انجام دادن / انجام ندادن" است، به این معنی که گاهی اوقات پاسخ "نه" است. با این حال، هنگامی که یک پروژه به مرحله مطالعه امکان سنجی پیش می رود، شرکت ها اغلب سرمايه قابل توجه و خود را در این کار می گذارند و بنابراین تصور می کنند که پروژه منتخبشان امکان پذیر است. این مسئله به عنوان دومین تفاوت بین مطالعه امکان سنجی و مطالعه پیش آمادگی به حساب می آید.


پیش امکانسنجی(Pre-Feasibility Study) می تواند حتی در زمانی انجام شود که منابع مناسب برای تامین مالی اجرای پروژه نیز در دسترس نیست. به همین دلیل می توان مطالعات پیش امکانسنجی را پیش از تعیین منابع مالی انجام داد اما در زمان مطالعه امکانسنجی باید منابع تامین مالی پروژه معین باشند.

 

نمونه پروژه امکان سنجی مقدماتی (بسته سرمایه گذاری)

 

قبل از اجرای مطالعات امکانسنجی(Feasibility Study)، شرایط پروژه مورد نظر باید به صورتی تنظیم شوند که قابلیت ارائه به بانک(Bankable) را داشته باشند. این مطالعه باید حاوی اطلاعات کافی حتی برای تأمین منابع مالی از منابع خارجی باشد. اصطلاح Bankable یا همان تعیین شرایط پروژه با توجه به قوانین بانکی به این معنی است که، دقت کلی مطالعات امکانسنجی 15%± است.


این نکته قابل توجه است که در برخی صنایع پروژه های Bankable از لحاظ امکانسنجی قابل قبول بوده و اجرای آنان امکان پذیر است. در عین حال می توان گفت طرح ها و پروژه هایی که قابلیت ارائه به بانک را دارند، امکان پذیر هستند.


صحت و درستی


مطالعه امکان سنجی (طرح توجیهی)دقیق تر از تحلیل های فنی و مالی است. انجمن پیشرفت مهندسی هزینه (AACE International) هزینه های سرمایه را طبقه بندی کرده است.

 

بر اساس جدول فوق، دقت مطالعه پیش امکان سنجی ممکن است در کلاس 5 باشد. از طرفی، دقت مطالعه امکان سنجی باید کلاس 3 باشد. به عبارتی هرچه طبقه بندی نوع مطالعه کامل تر باشد، تخمین هزینه های سرمایه گذاری دقیق تر است.

 

 

طبقه بندی سرمایه ها؛ منابع: Evaluating Capital Cost Estimation Programs”, Chemical Engineering – August 2011

ترجمه شده در موسسه مطالعات راهبردی سپینود شرق
کلیه حقوق این وبسایت متعلق به موسسه سپینود شرق می باشد.

نظرتان را ثبت کنید

مقاله ها

ویدئوهای مرتبط

همه خدمات

پروژه‌های مرتبط