طرح توجیهی احداث واحد تولید نخ فرش

طرح توجیهی احداث واحد تولید نخ فرش

در بـين تمامي رشته‌هاي صنعت نساجي، صنايع فرش خصوصاً فرش دستباف كه كشور ما در اين زمينه داراي سابقه هزاران ساله مي‌باشد

 

این طرح صرفا به عنوان یک ایده سرمایه گذاری مطرح می شود .جداول و نمودارها تقریبی است و قابل استناد نیستند.


معرفی محصول طرح

 در بـين تمامي رشته هاي صنعت نساجي، صنايع فرش خصوصاً فرش دستباف كه كشور ما در اين زمينه داراي سابقههزاران ساله مي باشد يكي از غني ترين پتانسيل هاي كشور در زمينه ايجاد اشتغال و ارزش افزوده مي باشد. کالای مورد نظر جهت تولید عبارت است از انواع نخ های کلفت ریسی مورد استفاده در قالی و گلیم که در بافت قالی دستبافت به عنوان نخ پرز به مصرف می رسد. کد آیسیک مربوط به صنعت تولید نخ خامه قالی 17111336 می باشد.


طرح توجیهی احداث واحد تولید نخ فرش
 معرفي كاربردهاي محصول

خامه قالي و گليم تهيه شده از پشم كه توسط سيستم كلفت ريسي پشمي(WOOLEN)  تهيه مي شود، در بافت قالي دستباف به عنوان نخ پرز به مصرف مي رسد. انواع اين نخ در جاجيم و پتو و بعضي ديگر بافته هاي دستي به عنوان نخ پود به مصرف مي رسد. در تمامي دستبافته هاي فوق نخ هاي پشمي مذكور سطح اصلي بافت را تشكيل مي دهد. اين نخ ها معمولاً داراي طرح ها و رنگ هاي متنوعي مي باشد.

 بررسي سابقه مصرف محصول

از دیرباز از پشم گوسفند برای تولید نخ فرش استفاده می شده است. شایان ذکر است در گذشته به علت صادرات بیشتر نسبت به سال های اخیر، میزان نیاز کشور به نخ فرش، بیش از 45 هزار تن بوده است. علاوه براین 2 تا 3 هزار تن نخ فرش برای واحدهای محدود تولید پتوی پشمی و صنایع دستی (گلیم و جاجیم) مصرف می شود.

 تحليل ضرورت اجراي پروژه

در ايران مشكلات ناشي از اقتصاد تك محصولي و تكيه بر درآمدهاي نفتي سبب ايجاد اقتصادي متأثر از عوامل خارجي بالاخص بازار ناپايدار نفت شده است. با اين ويژگي اقتصاد ايران مي توان به اهميت و نقش صادرات غيرنفتي در كشور پي برد. در بين صادرات غير نفتي كشور، فرش دستباف همواره در مقام اول قرار داشته و سهمي بيش از 25 درصد از صادرات غيرنفتي را تشكيل داده است.فعاليت يك ميليون و 500 هزار بافنده فرش در تمام استان هاي كشور موجب شده تا بازار فرش دستباف همچنان براي ايران حفظ شود ولي خطرات بسياري از جانب كشورهايي مثل تركيه و چين و هند، ايران را تهديد مي كند. با توجه به موارد ذكر شده نخ فرش (خامه فرش) كه مهمترين قسمت از مواد اوليه مصرفي براي توليد فرش دستباف مي باشد از اهميت ويژهاي برخوردار است .

مواد اولیه، کمکی و مصرفی

مقدار مواد اوليه مورد نياز سالانه 674 تن مي باشد كه از داخل قابل تأمين است. قيمت يك كيلو پشم داخلي 62000- 25000 ريال و قيمت يك كيلو پشم خارجي 4/2-6/25 دلار مي باشد. (مواد اوليه)مطابق با آمارهاي موجود در وزارت جهاد كشاورزي بالغ بر هفتاد ميليون رأس گوسفند در ايران وجود دارد. اگر محصول نهايي هر گوسفندرا معادل يك كيلو پشم شسته آماده ريس فرض كنيم و چنانچه70%  پشم توليدي قابل مصرف در قاليبافي فرض شود سالانه بالغ بر هفتاد هزار تن پشم در ايران توليد مي گردد كه چهل و نه هزار تن آن آماده مصرف قاليبافي است. از طرف ديگر چنانچه توليد فعلي فرش را به صورت ميانگين سالانه پنج ميليون مترمربعفرض و براي توليد هر مترمربع فرش معادل چهار كيلوگم پشم (با در نظر گرفتن افت ريسندگي) در نظر بگيريم تنها معادل بيست هزار تن پشم مورد نياز بخش قاليبافي است. ملاحظه مي گردد كه نياز به واردات پشم ضخيم براي تهيه خامه قالي نمي باشد و داخل كشور مواد اوليه قابل تأمين است.

بازار هدف

با توجه به مرغوبیت نخ های فرش ایرانی از آن ها می توان هم برای بازار داخلی و هم برای بازار خارجی استفاده کرد .

دانش فني پروژه

در اين طرح براي توليد نخ پشمي ماشين رينگ پيشنهاد شده است علت استفاده از ماشين رينگ به جاي اپن اند اين است كه 1- نخ ماشين رينگ از استحكام و توازي الياف بيشتري نسبت به نخ اپن اند برخوردار است 2- ماشين رينگ نسبت به ماشين اپن اند تكنولوژي ساده تري دارد در نتيجه ارزان تر است 3- ماشين اپن اند نسبت به ماشين رينگ حساس تر است و وجود ناخالصي در الياف پشم موجب آسيب رساندن به ماشين مي شود.

محل های پیشنهادی اجرای طرح

استان هاي خراسان، كرمان، خوزستان و مازندران و كردستان.

 

خلاصه بررسی مالی

طرح توجیهی نخ فرش
نتیجه گیری و پیشنهاد

با توجه به موارد اشاره شده و بررسي هاي انجام شده فني و اقتصادي در بخش هاي قبل، سرمايه گذاري براي احداث يك واحد پشم ريسي به دلايل زير، توجيه اقتصادي دارد.واحدهاي توليد فرش دستباف به نخ هاي پشمي مرغوب نياز دارند و درسال هاي آتي با كمبود مواجه مي شوند.در سال هاي اخير صادرات اين محصول رو به رشد بوده است.مدت بازگشت سرمايه آن (حدود63) ماه ، نسبتاً مناسب است.بنابرين بر اساس محاسبات اقتصادي در بخش هاي قبل، براي احداث يك واحد توليد نخ فرش با ظرفيت توليد حدود 630تن در سال به حجم سرمايه گذاري درحدود 13 ميليارد ريال سرمايه نياز دارد كه باعث ايجاد 35 نفر شغل به صورت مستقيم مي شود. لازم به ذكر است شرايط استان هاي خراسان، كرمان، خوزستان و مازندران و كردستان ، نسبت به ديگر مناطق كشور براي احداث واحد پشم ريسي، مناسب تر است.

روش تولید

 ريسندگي الياف پشم برحسب ظرافت الياف و مورد مصرف نخ در سه سيستم ريسندگي صورت مي گيرد كه عبارتند از سيستم هاي فاستوني، نيمه فاستوني و پشمي.

 برای تهیه نخ در سیستم فاستونی تنها از الیاف پشم تازه و سالم شانه شده استفاده می کنند در اثر شانه کردن، الیاف کمتر از طول معینی که وجود آنها در نخ فاستونی مورد نظر نیست به صورت ضایعات از توده الیاف جدا می گردند. در این سیستم می توان نخ هایی تا نمره 110 متر تهیه کرد. در سیستم نیمه فاستونی روش عمل تقریبا شبیه سیستم فاستونی است. اما به علت شانه نشدن الیاف، نخ تولید شده مجموعه ای از الیاف کوتاه و بلند است. چنین نخ هایی جهت بافت پارچه های اسپرت به کار می روند.

 در سیستم پشمی نیز می توان از الیاف پشم تازه استفاده نمود. ولی خصوصیات چنین پشمی با پشم مورد مصرف در سیستم فاستونی از نظر طول و ظرافت و تجعد متفاوت است. طول الیاف چنین پشمی کوتاه بوده و برای شانه کردن مناسب نمی باشد. در این روش در بیشتر موارد از ضایعات بدست آمده در سیستم های فاستونی و نیمه فاستونی، ضایعات شانه، الیاف پشم بازیافت شده و در دیگر انواع به صورت مخلوط استفاده می شود. از برای تولید نخ های ضخیم پشمی که عموما در صنعت فرش بافی کاربرد دارند از سیستم پشمی استفاده می شود.

خلاصه برخی ایده های سرمایه گذاری

درصورت نیاز به تدوین طرح توجیهی می توانید با موسسه مطالعات راهبردی سپینود شرق تماس حاصل فرمایید.

منابع

 1ـ اداره كل اطلاعات و آمار وزارت صنايع و معادن.

2ـ مركز اطلاعات و آمار وزارت بازرگاني.

3ـ كتاب "مقررات صادرات و واردات سال 1386"، انتشارات شركت چاپ و نشر بازرگاني.

4ـ پايگاه اطلاع رساني مركز آمار ايران.

5ـ سازمان توسعه تجارت ايران.

6ـ سازمان صنايع كوچك و شهرك هاي صنعتي ايران.

7ـ نمايندگي شركت هاي توليدكنندگان ماشين آلات پشمي نظير شركت نساج ماشين.

8ـ پايگاه هاي اطلاع رساني شركت هاي توليد كننده ماشين آلات آماده سازي الياف پشم و ريسندگي .

9ـپايگاه اطلاع رساني موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران.

نظرتان را ثبت کنید

4 نظر

  • مهدی عاقلی 2 اردیبهشت 1397 - 22:36

    لطفا قیمت و مشخصات کامل نخهای تولیدی تون رو اعلام بفرمایید

    سپینود شرق :
    با سلام و احترام . موسسه سپینود شرق صرفا کار تدوین طرح توجیهی نخ های پشمی تولیدی را انجام داده است از نوع و قیمت این محصول مطلع نیستیم .
  • مهدی زینال آذر 6 آذر 1397 - 18:55

    سلام ممنون از وب سایتتون مطالبتونم تات حدودی کمکم کرد من میخوام یک کارگاه کوچیک تولید نخ در شهرمون درست کنم اگه کمکی از دستون بر میاد کمکم کنید . نیاز به اطلاعات بیشتری دارم

  • mostafa narimani 14 آذر 1397 - 11:35

    با سلام و احترام آيا نخ هائي که توسط دستگاههاي کوچک نيمه اتومات خانگي توليد مي شود قابل استفاده براي توليد فرش و پتو هست؟ بنده قصد دارم يک کارگاه کوچک خانگي توليد نخ پشمي جهت اشتغال خانمهاي سرپرست خانوار شهرمان داير کنم.

  • رسول درنگ 25 خرداد 1399 - 7:45

    اطلاعات مفید و موثر بود سپاسگزارم