طرح توجیهی احداث واحد تولید ناگت مرغ و ماهی

طرح توجیهی احداث واحد تولید ناگت مرغ و ماهی

اخیرا تحقیقات زیادی جهت تولید فرآورده‌های خمیری از گونه‌های کم مصرف در دنیا به عمل آمده است.

 

این طرح صرفا به عنوان یک ایده سرمایه گذاری مطرح می شود .جداول و نمودارها تقریبی است و قابل استناد نیستند.

 

معرفی محصول طرح توجیهی فنی اقتصادی

طرح توجیهی یا به عبارت دیگر امکان سنجی در احداث واحد تولید ناگت مرغ و ماهی با توجه به اینکه اخیرا تحقیقات زیادی جهت تولید فرآورده های خمیری از گونه های کم مصرف در دنیا به عمل آمده است، امری مهم و اجتناب نا پذیر به نظر می رسد. اهمیت تهیه این طرح توجیهی زمانی بیشتر می شود که دلایلی مانند کمبود ذخایر ماهیان سفیدگوشت و مرغوب، افزایش قیمت و از طرف دیگر کیفیت ظاهری نامطلوب، کوچک بودن اندازه (در مورد ماهیان ریز) وجود استخوان های ریز، مشکلات مربوط به حمل و نقل آنها و کوتاه بودن عمر ماندگاری سبب گردیده فرآیندهای خاصی مورد بررسی قرار گیرند که در مسیر اصلاح این ویژگی ها، چرخ نمودن و تولید خمیر ماهی می تواند راهگشا باشد. طرح توجیهی پیش رو در مورد ناگت مرغ و ماهی است. کد آیسیک محصولات گوشتي آماده و نيمه آماده (براي غذاي انسان) 15111710 می باشد .

 

معرفي كاربردهاي محصول طرح توجیهی فنی اقتصادی

توليد فرآوري هاي خميري از ماهي و همچنين فرآوري هاي نيمه آماده مرغ به عنوان يك صنعت تبديلي در كشورمان از اهميت اقتصادي قابل ملاحظه اي برخوردار است و تهیه یک طرح توجیهی و امکان سنجی واقعی کمک به ترقیب سرمایه گذاران به سرمایه گذاری در این حوزه را در پی خواهد داشت. سلايق عمده مصرف كنندگان در كشور به نوعي است كه تقاضا براي بخشي از آبزيان موجب فشار بر ذخاير آنها شده در حالي كه بخش قابل ملاحظه اي از آبزيان كه ذخاير بالقوه آنها قابل توجه است از بازار خوبي برخوردار نيستند . بررسي و تعيين فرمول مناسب فرآورده هايي كه از گوشت اين ماهيان مطابق با سليقه مصرف كنندگان ايراني تهيه مي شود ظرفيت هاي قابل ملاحظه اي از آبزيان را به صورت غذاهاي آماده مصرف در مناطق عمومي نظير رستوران ها و نيز منازل قابل عرضه مي سازد. از طرفي محصولات با ارزش افزوده شيلاتي مانند ماهي سوخاري، فيش برگر، ناگت ماهي، ميگو سوخاري و ... با توجه به بالا رفتن آگاهي هاي تغذيه اي جامعه در زمينه ارزش تغذيه اي فرآورده هاي دريايي مي تواند قسمتي از ظرفيت مصرف فرآورده هاي درياي را پر نمايد. انتخاب مناسب ترين روش توليد مي تواند الگوي جديدي را در رژيم غذايي مردم كشورمان ايجاد نموده ضمن اينكه رشد اين صنعت را همانند كشورهاي اروپايي و آسيايي (جنوب شرقي) سبب شود .


بررسي سابقه مصرف محصول این طرح توجیهی

طبق تحقیقات انجام گرفته توسط کارشناسان تهیه طرح توجیهی فنی و اقتصادی، سابقه مصرف محصول به صورت گوشت مرغ و ماهی به صورت بسته بندی تازه، کنسرو مرغ و ماهی، ماهی نمک سود شده، ماهی خشک شده و سوسیس و کالباس با منشا مرغ و ماهی و ... اشاره کرد. ولی با توجه به سهولت مصرف و نگهداری غذاهای آماده و نیمه آماده مرغ و ماهی، این غذاها می تواند رقیبی جدی به غذاهای فوق الذکر شود. با ميزان مصرف مرغ و ماهي نسبت به گوشت قرمز، به طور متوسط مصرف مرغ و ماهي در كشور به ازاي هر نفر 22 كيلوگرم است. بنابراين كل ميزان مصرف ساليانه اين مواد غذايي حدود 1550هزارتن است كه در حال حاضر سهم زيادي از آن در داخل كشور توليد مي شود. اين ميزان مصرف، به نظر مي رسد با رشدي بيش از رشد جمعيت در سال هاي آينده افزايش يابد

 
تحليل ضرورت اجراي پروژه ارائه شده توسط محققان طرح توجیهی

یکی از مسائل مورد بررسی در تمام طرح های توجیهی بررسی محصول در زمینه ضرورت اجرای پروژه است و در مورد محصول طرح توجیهی مذکور می توان گفت: گوشت يكي از مهم ترين منابع پروتئيني به شمار مي رود. غني بودن گوشت از پروتئين هاي ارزشمندي حاوي اسيدهاي آمينه ضروري براي بدن، مواد معدني، انواع ويتامين ها و نيز انرژي كافي سبب مي شود تا آن را در زمره بهترين و كامل ترين مواد غذايي طبقه بندي كنند . پروتئين ها در ميان مواد غذايي از اهميت ويژه اي برخوردارند. سازمان خوارو بار و كشاورزي ملل متحد ميزان مصرف پروتئين مورد نياز انسان را به طور متوسط 60-70 گرم در روز توصيه كرده است. در بيشتر كشورهاي دنيا از جمله ايران سرانه پروتئين افراد جامعه به مراتب كمتر از اين ميزان است . اگرچه اهميت گوشت از نظر تغذيه مربوط به سرشار بودن آن از مواد پروتئيني است ولي انواع ويتامين هاي محلول در چربي و آب نيز در گوشت يافت مي شود

 

مواد اولیه، کمکی و مصرفی در تولید محصول طرح توجیهی

مواد اولیه ی تولید این فرآورده های خمیری که محصول مورد بررسی طرح توجیهی پیش رو می باشد بدین شرح است: مرغ : مرغ مورد نياز اين واحد توليدي عبارت است از انواع مرغ هاي تازه يا منجمد. در طول پروسه توليد ناگت مرغ، 50 درصد ضايعات منظور مي گردد. به عبارت ديگر با توجه به ظرفيت توليد ساليانه 7500 تن انواع ناگت مرغ، ساليانه 15000تن مرغ مورد نياز مي باشد . ماهی : براي توليد ناگت ماهي از انواع ماهي هاي تازه يا منجمد استفاده مي شود. در طول پروسه توليد ناگت ماهي، 30 درصد ضايعات منظور مي گردد. لذا با توجه به ظرفيت توليد7500  تن توليد انواع ناگت ماهي، ساليانه10710  تن ماهي مورد نياز مي باشد .


بازار هدف محصول طرح توجیهی

علاوه بر بازار داخلی ، بر اساس قانون صادرات و واردات، محدوديتي براي صاردات انواع فرآورده هايي غذايي از گوشت و مرغ ازجمله ناگت وجود ندارد. با توجه به نياز روز افزون به انواع اينگونه محصولات در دنياي امروز، به نظر مي رسد علاوه بر رشد نياز به اين محصول در داخل كشور، كشورهاي همسايه با رشد سريع در حال صنعتي شدن مي باشند، و نياز آنها به انواع فرآورده هاي غذايي آماده و نيمه آماده رو به افزايش است .


دانش فني در طرح توجیهی پروژه

بايد اشاره كرد خط كامل Food Fast مي تواند براي كليه فرآورده هاي گوشتي، برگر و ناگت استفاده نمود. همچنین به نظر مي رسد نقطه ضعفي به شكل چشمگير در فرايند توليد اينگونه محصولات وجود ندارد. تنها مي توان به پروسه سرخ كردن محصول به عنوان نقطه ضعف در اين پروسه توليد اشاره نمود .

خلاصه بررسی مالی طرح توجیهی

طرح توجیهی احداث واحد تولید ناگت مرغ و ماهی

روش تولید محصول طرح توجیهی

در ابتدا به مرغ و ماهی طبق فرمولاسيون تعيين شده پياز، سير، ادويه، مواد آردي و ساير مواد آماد سازي و توزين مي شوند ، مواد اوليه با گوشت چرخ شده مخلوط شده و خمير مورد نظر براي انتقال به دستگاه قالب زن آماده مي گردد . براساس ابعاد و اشكال مختلف، خمير آماده شده، شكل دهي مي گردد . در آرد زني اوليه، خمير شكل دهي شده وارد دستگاهشده و آردزني مي گردد. پس از اينكه محصول با لعاب مايع پوشانده شد، وارد دستگاه آرد سوخاري مي شود. قابل توجه است كه فرمولاسيون، دما و تنظيم دستگاه از عوملي است كه در چسبيدن دانه هاي پودر سوخاري بر روي محصول نقش اساسي دارد. پس از عبور از اين دستگاه محصول وارد دستگاه سرخ كن مي شود ، در اين مرحله محصولات وارد تانكري مي شوند كه در داخل آن روغن خوراكي با دماي190  درجه سانتي گراد وجود دارد . محصولات توسط نوار نقاله وارد اين دستگاه مي شوند. نوار نقاله هايي كه دور ستوني در حركت هستند و توسط دمنده هاي هواي سرد منجمد مي شوند . محصولات پس از خروج از دستگاه ، در داخل بسته بندي هاي ظرفي و كيسه اي وكيوم، بسته بندي مي شوند.


دیاگرام فرایند تولید محصول طرح توجیهی فنی- اقتصادی-- Feasibility Study

-2طرح توجیهی احداث واحد تولید ناگت مرغ و ماهی

محل های پیشنهادی راه اندازی واحد تولیدی محصول طرح توجیهی

طبق بررس های کارشناسان طرح توجیهی، استان های هرمزگان، خوزستان، بوشهر، قم، سيستان و بلوچستان، مركزي، قزوين، گلستان، مازندران و گيلان با توجه به شرایط محیطی و نزدیکی به دریا و رواج صید ماهی و همچنین وجود مرغداری ها در این استانها بهترین مکانها برای اجرای این طرح می باشد.



نتیجه گیری طرح توجیهی و پیشنهاد

 براي جمع بندي مطالعات امكانسنجي احداث واحد توليد محصول طرح توجیهی (ناگت مرغ و ماهی) بايد به مسائل و مواد متعددي نظير؛ وجود واحدهاي توليد مشابه، طرح هاي توليدي در دست اجراي مشابه، ميزان نياز كشور، توانايي صنايع غذايي كشور، قيمت تمام شده، سوددهي واحد توليدي، دوره بازگشت سرمايه، امكانات مورد نياز، دانش فني مورد نظر و ... توجه كرد . با انجام مطالعات فني و اقتصادي انجام شده در اين طرح، احداث واحدهاي توليد غذاهاي آماده و نيمه آماده از مرغ و ماهي به ويژه ناگت، داراي توجيه فني و اقتصادي است. چرا كه با گسترش توليد و مصرف آبزيان و طيور به علت مزاياي آنها نسبت به گوشت قرمز، همچنين تمايل رو به رشد افراد به استفاده از غذاهاي آماده، نياز به با انجام مطالعات فني و اقتصادي انجام شده در اين طرح، احداث واحدهاي توليد غذاهاي آماده و نيمه آماده از مرغ و ماهي به ويژه ناگت، داراي توجيه فني و اقتصادي است. چراكه با گسترش توليد و مصرف آبزيان و طيور به علت مزاياي آنها نسبت به گوشت قرمز، همچنين تمايل رو به رشد افراد به استفاده از غذاهاي آماده، نياز به كه پيشرفت فيزيكي محسوسي نداشته اند. بنابراين بايد متوليان امر در وزارت صنايع و معادن، ابتدا تكليف آنها را مشخص كنند، سپس نسبت به صدور مجوز احداث واحدهاي صنعتي جديد براساس نياز كشور اقدام نمايند .
خلاصه برخی ایده های سرمایه گذاری

درصورت نیاز به تدوین طرح توجیهی می توانید با موسسه مطالعات راهبردی سپینود شرق تماس حاصل فرمایید.

نظرتان را ثبت کنید