طرح توجیهی احداث واحد تولید شیر پاستوریزه، ماست و خامه

طرح توجیهی احداث واحد تولید شیر پاستوریزه، ماست و خامه

امروزه مصرف انواع مختلف ماست و شیر در جهان به دلیل خواص تغذیه اي، دارویی و حسی افزایش چشمگیري پیدا کرد‌ه‌ است.

 

این طرح صرفا به عنوان یک ایده سرمایه گذاری مطرح می شود .جداول و نمودارها تقریبی است و قابل استناد نیستند.

معرفی محصول طرح توجیهی
شیر پاستوریزه: شیری است که با یکی از روش‌هاي معمول پاستوریزاسیون تهیه شده باشد. کدآیسینک محصول طرح توجیهی:"15201111"
ماست پاستوریز:فرآوردهاي است که از انعقاد شیر پاستوریزه در اثر تخمیر بدست میآید. کدآیسینک محصول طرح توجیهی:"15201231"
خامه پاستوریزه:قسمتی از شیر است که با عمل خامه گیري ازشیر جدامی‌شود. کدآیسیک محصول طرح توجیهی:"15201120"
 

معرفي كاربردهاي محصول طرح توجیهی

هر سه این محصولات، جز کالاهای مصرفی هستند.
شیر: این نوشیدنی بسیار آسان استفاده می‌شود و افراد می‌توانند در وعده غذایی صبحانه و یا میان وعده‌های غذایی از آن بهره‌ببرند.
ماست: امروزه مصرف انواع مختلف ماست در جهان به دلیل خواص تغذیه اي، دارویی و حسی افزایش چشمگیري پیدا کرد‌ه‌ است. ماست منبع غنی از پروتئین، لاکتوز، املاح مانند کلسیم و فسفر و روي، ویتامین‌ها و آنزیم‌هاي هضم کننده مواد غذایی حاصل از استاترها بوده، ضمن اینکه قابلیت هضم آسانی دارد.
خامه: این محصول به‌عنوان صبحانه و هم‌چنین در انواع تهیه انواع دسر‌ها، شیرینی‌ها و نوشیدنی‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بررسي سابقه مصرف محصول طرح توجیهی

فرآورده هاي لبنی پاستوریزه به دلیل ماهیتشان قابلیت نگهداري بلند مدت ندارند، همچنین میزان صادرات و واردات آنها نیز به همان دلیل ناچیز است. از این رو میزان مصرف معادل مقدار تولید شده در کشور است. متوسط مصرف سرانه شیر در جهان حدود 100 کیلوگرم است اما توزیع آن در بین کشورهاي مختلف، ناموزون است.

تحليل ضرورت اجراي پروژه طرح توجیهی

با توجه به نرخ رشد روز افزون جمعیت و هم چنین نبود جایگزینی برای محصولات لبنی نیاز بیشتر به محصولات لبنی احساس می‌شود. از لحاظ قانونی محدودیتی یا ممنوعیتی براي واردات محصولات لبنی وجود ندارد. اما با توجه به ماهیت محصولات به لحاظ مدت و شرایط نگهداري، میران واردات فرآورده هاي لبنی چندان قابل توجه نیست. بنابراین ضرورت اجرای پروژه طرح توجیهی قابل چشم پوشی نیست.
 طرح توجیهی احداث واحد تولید شیر پاستوریزه، ماست و خامه
مواد اولیه، کمکی و مصرفی طرح توجیهی
شیر ماده اولیه اصلی پروژه طرح توجیهی می‌باشد. که میزان مصرف این ماده حدود 12000 تن تخمین زده می‌شود. مواد اولیه دیگری که در پرژه‌ی طرح توجیهی مورد استفاده قرار می‌گیرند عبارت اند از استارتر، شیر خشک و آب آشامیدنی که مصرف هر کدام به ترتیب 360، 120 و 240 تن در سال می‌باشد.
بازار هدف طرح توجیهی
بازار هدف این طرح توجهی بازار داخلی می‌باشد. گرچه از لحاظ قانونی ممنوعیتی براي صادرات فرآورده هاي لبنی وجود ندارد اما بطور کلی صادرات فرآورده هاي لبنی به دلیل شرایط نگهداري چندان اقتصادي نیست.
دانش فني پروژه طرح توجیهی
روش تولید فرآورده هاي لبنی دانش فنی پیچیده اي ندارد و ماشین آلات و تجهیزات تولید نیز در داخل کشور تولید می‌شود.  تنها در بخش تامین بخشی از مواد مورد نیاز در فرآیند مانند استارترها یا استبیلایزرها نیاز به تامین از منابع خارجی است.  البته طی سالهاي اخیر با پیشرفتهاي حاصل شده در علم بیوتکنولوژي در کشور تولید اینگونه فرآورده ها در کشور آغاز شده‌است.

خلاصه بررسی مالی طرح توجیهی

2طرح توجیهی احداث واحد تولید شیر پاستوریزه، ماست و خامه
خلاصه بررسی مالی طرح توجیهی در جدول 2 آورده شده‌است.

روش تولید طرح توجیهی
ابتداي فرآیند تولید فرآورده هاي لبنی در هر کارخانه مرحله دریافت شیر است. پس از دریافت، اولین کاري که بر روي شیر صورت می گیرد، صاف کردن می باشد. مرحله بعد جداسازي چربی از شیر است که به دو روش خود به خودي( تحت تاثیر نیروي جاذبه زمین) و استفاده از سانتریفیوژ(تحت تاثیر نیروي گریز از مرکز) صورت می گیرد. مرحله بعد پاستوریزاسیون است. برطبق تعریف، منظور از پاستوریزاسیون شیر این است که با استفاده صحیح از اثر گرما تقریباً تمامی میکروب هاي غیر بیماریزا و تمامی میکروب هاي بیماریزاي شیر را از بین برده شود. شیر پاستوریزه باید بلافاصله بسته بندي شود. براي بسته بندي از ظروف شیشه اي، مقوایی یا پلاستیکی استفاده می شود. بسته بندي باید سریعاً و با دقت انجام گیرد تا از آلودگی مجدد شیر جلوگیري شود. در تمامی مراحل پس از تولید باید از عامل سرما جهت جلوگیري از تکثیر و فعالیت میکروب ها استفاده نمود. توزیع شیر نیز باید در شرایط بهداشتی و در اسرع وقت صورت پذیرد.

نمودار1: دیاگرام فرآیند تولید طرح توجیهی
3طرح توجیهی احداث واحد تولید شیر پاستوریزه، ماست و خامه
محل‌های پیشنهادی اجرای طرح
طبق بررس های کارشناسان طرح توجیهی، محل اجرای طرح توجیهی به ترتيب : استانهای تهران ، اصفهان، مارندران، خراسان رضوي، آذربايجان شرقي، فارس و آذربايجان غربي می‌باشد.
نتیجه گیری طرح توجیهی و پیشنهاد
با عنایت به اهمیت گروه شیر و فرآورده‌ها‌ی لبنی در سبدغذایی و تاثیر آن بر سلامت جامعه و توجه به میزان سرانه مصرف پایین محصولات‌لبنی درکشور و بررسی روند تولید، مصرف و عرضه و تقاضاي‌فرآورده‌هاي لبنی و بررسی فنی و اقتصادي ایجاد یک واحد تولید فرآورده‌هاي لبنی، نشان میدهد که این طرح در ردیف طر‌ح هاي توجیه‌پذیر قرار می‌گیرد.
کلمات کلیدی: (شیر، ماست، خامه، بازار داخلی)

خلاصه برخی ایده های سرمایه گذاری

 


* درصورت نیاز به تدوین طرح توجیهی می توانید با موسسه مطالعات راهبردی سپینود شرق تماس حاصل فرمایید.

نظرتان را ثبت کنید