طرح توجیهی احداث واحد تولید پودر گوجه فرنگی

طرح توجیهی  احداث واحد تولید پودر گوجه فرنگی

پودر گوجه فرنگي از انواع گوجه فرنگي تازه تهيه مي‌گردد گوجه فرنگي به علت داشتن رطوبت بسيار زياد در حدود ‌70تا 80% مي‌باشد قابل نگهداري به صورت خيس نبوده و در مدت كمتر از 72 ساعت دچار كپك زدگي و فساد مي‌شود

 

این طرح صرفا به عنوان یک ایده سرمایه گذاری مطرح می شود .جداول و نمودارها تقریبی است و قابل استناد نیستند.

 

معرفی محصول طرح توجیهی

  محصول طرح توجیهی پودر گوجه فرنگی است که از انواع گوجه فرنگي تازه تهيه مي گردد گوجه فرنگي به علت داشتن رطوبت بسيار زياد در حدود 70 تا 80% مي باشد قابل نگهداري به صورت خيس نبوده و در مدت كمتر از 72 ساعت دچار كپك زدگي و فساد مي شود و در نتيجه به هيچ عنوان امكان خشك كردن آن به صورت سنتي وجود ندارد و مصرف كنندگاني كه به صورت آفتاب خشك به مصرف آن اقدام نمودند در دراز مدت بيمار شده و دليل آن وجود قارچ هاي سمي به علت خشك كردن غير اصولي اين مواد بوده است . در این طرح توجیهی گوجه فرنگي بايد از طريق سيستم هاي مجهز و بصورت بهداشتي و بلافاصله پس از حمل خشك شود و دادن حرارت به اين محصول قابليت جذب مواد و عناصر موجود در آن را افزايش مي دهد و اين امكان را فراهم مي سازد كه بتوان آن را تا يك سال در انبار نگه داري كرد . کد آیسیک محصول طرح توجیهی 15311511 است.

 

معرفي كاربردهاي محصول طرح توجیهی

 محصول طرح توجیهی مذکور به علت ارزش غذايي بالا و غني سازي محصولات غذايي، از لحاظ وجود ويتامين Cكه موجب مقاوم سازي بدن مي شود ، در صنايع غذايي كاربرد فراوان دارند و موارد فوق دلايل اهميت استفاده از پودر گوجه فرنگي را نشان مي دهد . از آنجا كه مصرف اين محصول سهل و بهداشتي بوده و در بسياري از غذاهاي آماده قابل استفاده مي باشد توليد آن حائز اهميت بسياراست .

 
 بررسي سابقه مصرف محصول طرح توجیهی

 در چهل سال گذشته توسعه و پیشرفت هایی در کاشت گوجه فرنگی و تولید رقم های جدید که برای گسترش سریع صنعت تبدیل گوجه فرنگی مناسب است صورت گرفته که بازده زیاد و مقاومت بیشتر از عوامل اساسی توسعه این سبزی است. تحولات فوق باعث شده که تدارک گوجه فرنگی با هزینه کمتری در مقایسه با انواع قبلی به دست آید و در نتیجه جریان تولید محصول از مزارع به کارخانجات مداومت بیشتری داشته باشد.

 
  تحليل ضرورت اجراي پروژه طرح امکانسنجی

 با روند تحولات اقتصادي در سطح جهان و كشورمان ، بازنگري در زمينه هاي صنعتي و اقتصادي ، ضروريست. با توجه به كاهش وابستگي به انرژي هاي فسيلي در دنياي امروز كه حتي انتظار مي رود روزي مصرف آنها متوقف شود، بنابراين براي رهايي از اقتصاد تك محصولي و صدور نفت توجه به صنعت فرآورده هاي كشاورزي اهميت بيشتري مي يابد . از جمله محصولات كشاورزي كه توليد و فرآورده هاي آن گسترش و توسعهء زيادي يافته ، گوجه فرنگي است. با مطالعات صورت گرفته طرح توجیهی اين محصول و فرآورده هاي آن به لحاظ كاربردهاي فراوان و مصرف آن در اكثر منازل ، رستوران ها ، بيمارستان ها و ديگر مراكز جا دارد مورد توجه بيشتر از جانب برنامه ريزان كشاورزي كشور باشد .

طرح توجیهی  احداث واحد تولید پودر گوجه فرنگی

مواد اولیه، کمکی و مصرفی طرح توجیهی

 ميزان مواد اوليه مورد نياز در طرح توجیهی مزبور سالانه حدود 7500 تن گوجه فرنگي مي باشد كه به علت ظرفيت بالاي زمين هاي كشاورزي كشور و امكانات موجود محل تأ مين آن از داخل كشور مي باشد كه با توجه به ارزآوري صنعت فوق و توسعه اقتصاد كشور مي توان با استفاده از فنون نوين كشاورزي و اصلاح واريته هاي مقاوم و ترويج كشت آنها ، توليد آن را افزايش داد .

 
 بازار هدف طرح توجیهی واحد تولید پودر گوجه فرنگی

 با توجه به ماهيت طرح توجیهی، تمامي استان هاي كشور داراي بازار مناسبي براي ارائه اين گونه محصولات مي باشند . در بخش بازارهای خارجی كشور ما به سبب برخورداري از شرايط اقليمي مناسب و متنوع، وجود ذخاير عظيم و نيروي كار ارزان و موقعيت ترانزيتي عالي، از موقعيتي خاص در بخش صادرات غير نفتي به ويژه صنايع غذايي برخوردار است .

 
 دانش فني پروژه امکان سنجی

 يكي از ضعف هاي صنعت فرآورده هاي گوجه فرنگي، مسأله حمل ونقل گوجه فرنگي مي باشد. أخيراً روش تخليه گوجه فرنگي با آب استفاده مي شود و كاربرد اين روش توصيه مي گردد. مزاياي اين روش نقش حفاظتي آب در حمل و نقل، زمان شستشوي طولاتري، جلوگيري از رشد كپك ها به وسيله اضافه كردن مواد قارچ كش به آب و كاهش هزينه كارگر خواهد بود. يك راه ديگر براي بهبود روند فرآوري گوجه فرنگي اسيدي كردن آن قبل از فرآوري مي باشد كه اين كار باعث جلوگيري از زنده ماندن اسپورهاي فلت ـ سوور مي شود . همچنين يكي از عمده عوامل موثر بر هزينه توليد محصول، اتلاف انرژي حرارتي مي باشد كه مي توان از تكنولوژي كمپرس مجدد بخار استفاده كرد كه با استفاده از اين سيستم بخار آماده بهره برداري مجدد مي گردد . در مجموع اجرای طرح توجیهی مذکور تکنولوژی پیچیده ای ندارد.

 خلاصه بررسی مالی طرح توجیهی

طرح توجیهی  احداث واحد تولید پودر گوجه فرنگی1


روش تولید طرح توجیهی

 روش تولید طرح توجیهی پودر گوجه فرنگی از این قرار است که گوجه فرنگي در جعبه هاي ويژه اي كه بين 10تا 25 كيلوگرم گنجايش دارد، حمل و نقل مي گردد . قبل از اينكه گوجه فرنگي سورت شود بايد كاملاً تميز گردد. عمليات سورتينگ روي نوار نقاله صورت مي گيرد ، جنس لوله هاي غلتكي از آلومينيوم است . گوجه ها براي شستشوي نهايي از زير دوش هاي آب رد شده و روي ميز سورتينگ قرار مي گيرد گوجه فرنگي ها در حين عبور از روي نوار سورتينگ توسط كارگراني كه در دو طرف ميز قرار دارند مورد بازرسي قرار مي گيرند و گوجه هاي نامناسب و كال و لهيده و يا چيزهاي ديگري مثل چوپ و غيره كه احتمالاً همراه گوجه ها باشند از گوجه ها جدا مي گردد . گوجه فرنگي ها پس از عبور از زير دوش آب كه شستشوي نهايي را انجام مي دهد وارد خردكن مي شود در تمام پيش گرمكن ها از بخار به عنوان محيط حرارتي استفاده مي شود. آب و گوشت گوجه فرنگي خردشده كه گرم شده است به داخل 2 يا 3 دستگاه سيكلون يا صافي پمپ مي شود تا پوست و بذر آن جدا گردد . بعد از صاف كردن آب گوجه فرنگي به داخل دستگاه هاي تغليظ هدايت مي شود . دماي گوجه فرنگي تغليظ شده بايد به حدود 90 درجه ميكروب هاي فاسدكننده منهدم شود . بعد از پاستوريزاسيون محصول سانتيگراد رسانده شود تا توسط پمپ با فشار زياد به خشك كن وارد مي شود . معمولاً پودر گوجه فرنگي را در كيسه هاي چند لايه يا كيسه هاي مضاعف بسته بندي كرده و سپس در يك ظرف قرار مي دهند.

دیاگرام فرایند تولید طرح توجیهی

طرح توجیهی  احداث واحد تولید پودر گوجه فرنگی2

محل های پیشنهادی اجرای طرح توجیهی

 بر اساس مطالعات صورت گرفته طرح توجیهی استان هاي آذربايجان غربي، اصفهان، خوزستان، فارس، اردبيل، خراسان شمالي، كرمانشاه، كهگلويه و بويراحمد، گيلان و گلستان به عنوان محل های پیشنهادی برای احداث واحد تولید پودر گوجه فرنگی است .

 
نتیجه گیری و پیشنهاد طرح توجیهی

 با توجه به روند بررسي هاي انجام شده در اين طرح توجیهی و دلايل ارائه گرديده، مي توان گفت كه ايجاد واحد توليد پودر گوجه فرنگي، در صورت يافتن كاربردهاي جديد و توانايي ارائه محصول به بازارهاي جهاني، داراي توجيه اقتصادي مي باشد. روند مصرف بازارهاي جهاني و داخلي مؤيد اين مطلب است. گسترش مصرف اين محصول به علت كاهش هزينه هاي توليد در محصولات به كار رفته در آن و افزايش بهداشت و كيفيت آنها مي باشد . پس از انجام مطالعات و بررسي هاي مختلف فني و اقتصادي در اين گزارش، مشخص گرديد كه اجراي طرح توليد پودر گوجه فرنگي داراي توجيه اقتصادي كامل مي باشد زيرا شاخص هاي اقتصادي طرح، نظير؛ قيمت تمام شده، سود ساليانه (حدود 11000 ميليون ريال در سال) و مدت زمان بازگشت سرمایه (تقريبا برابر با 3 سال) مناسب خواهد بود كه نشان دهنده سودآوري مطلوب و مدت زمان بازگشت سرمايه نسبتا پاييني است. هرچند ميزان اشتغالزايي و مقدار سرانه سرمايه گذاري طرح پايين است .

خلاصه برخی ایده های سرمایه گذاری

 


   * درصورت نیاز به تدوین طرح توجیهی می توانید با موسسه مطالعات راهبردی سپینود شرق تماس حاصل فرمایید.

 

نظرتان را ثبت کنید

4 نظر

  • ebrahim hashemi 29 فروردین 1398 - 19:17

    سلام این طرح در ارومیه قابل اجراست؟ با تشکر

    سپینود شرق :
    با سلام و احترام اگر دسترسی به مواداولیه (گوجه فرنگی) دارید محل طرح مشکلی ندارد ولی طرح از نظر مالی و فنی باید بررسی شود.
  • بهرنگ 23 دی 1399 - 11:17

    مهمترین مسئله در طرح توجیهی تاریخ تهیه است که متاسفانه این مقاله حتی تاریخ درج خودش هم مشخص نیست. یک سری نکات ریز همیشه وجود داره که یک مشتری بالقوه به بالفعل تبدیل شه، مثل همین تاریح گزارش توجیهی

  • علی تنها 1 اسفند 1399 - 19:5

    ضمن عرض خسته نباشید و وقت بخیر اگر راهنمایی کنید از کجا باید شروع کنم چقدر سرمایه اولیه می خواد ممنون میشم.

  • محمد 19 مرداد 1400 - 12:37

    با سلام امکانش هست نسبت این طرح ب سال ۱۴۰۰ رو ارائه بدین..