طرح توجیهی مقدماتی احداث مجتمع لجستیک

طرح توجیهی مقدماتی احداث مجتمع لجستیک

تاریخ پروژه : زمستان96
کارفرما : دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد

طرح توجیهی مقدماتی احداث مجتمع لجستیک


محل پروژه: منطقه آزاد چابهار

 

 

کارفرما:سازمان مناطق آزاد

چکیده طرح مقدماتی

خدمات لجستیک به مدیریت جریان کالا بین محل تولید و محل مصرف گفته می‌شود. از خدمات یک مجتمع لجستیک می‌توان به حمل‌ونقل، ثبت اطلاعات کالا، انبارداری، بسته‌بندی و جابه‌جایی کالا در داخل و خارج از مرزها اشاره کرد.
بر اساس گزارشات سازمان ملل نیمی از حمل‌ونقل جهان بین خاورمیانه و سایر نقاط جهان انجام می‌شود که تمامی این راه‌ها از طریق 3 کریدور صورت می‌گیرد و سهم ایران 2 کریدور از این راه‌ها است. جمهوری اسلامی ایران به لحاظ موقعیت ممتاز جغرافیایی در توزیع کالاهای منطقه‌ای ازجمله نقاط مورد توجه کشورهای تولید‌کننده و مصرف‌کننده کالا و شرکت‌های حمل‌ونقل بین‌المللی است.
منطقه آزاد چابهار به‌عنوان تنها منطقه آزاد واقع در دهانه اقیانوس هند با دسترسی به بازارهای شبه‌قاره هند و نیز قرار گرفتن آن درکریدور بین‌المللی هندوستان تا روسیه و اتصال آسیای میانه و افغانستان به آب‌های آزاد به دنبال تبدیل خود به مرکز سرمایه‌گذاری، تجارت و ترانزیت بین کشورهای مذکور می‌باشد. بهره‌گیری از منابع شیلاتی و دریایی نظیر جلبک‌های دریایی به‌عنوان یکی دیگر از قابلیت‌های منطقه و توسعه اقتصادی بخش‌های بالادست و پائین‌دست آن برای توسعه جامعه محلی برخوردار از تجربیات سنتی در این حوزه، بهره‌گیری از ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر مانند باد، خورشید، زمین گرمائی، امواج و غیره که از توانمندی‌های محیطی منطقه می‌باشد و تولید محصولات و تجهیزات وابسته به این بخش و تأمین انرژی موردنیاز بسیاری از صنایع، فعالیت‌های کشاورزی و خدماتی از این طریق، بهره‌گیری از ظرفیت‌های معدنی و استقرار صنایع فرآوری کانی‌های فلزی و غیرفلزی خود، ظرفیت‌های صنایع فولاد و مجتمع پتروشیمی نگین مکران، با تکمیل و توسعه زیرساخت‌های حمل‌ونقل و منابع انرژی، به‌عنوان محورهای مهم برنامه‌های توسعه و جذب سرمایه‌گذار و دستور کار پیش روی سازمان منطقه آزاد چابهار قرارگرفته است.
حمل‌ونقل کالا، تجارت منطقه‌ای، بارگیری و تخلیه محموله‌های سنگین و حمل‌ونقل و انتقال محصولات نفت و گاز به کشورهای همسایه ازجمله عمان، هند و پاکستان، ترانزیت کالا به جمهوری‌های آسیای میانه و صنعت فولاد سنگین ازجمله فرصت‌های منطقه برای سرمایه‌گذاری یا راه‌اندازی یک کسب‌وکار در آن است. اين درحاليست كه حاکمیت قوانین و مقررات انگیزشی و تسهیل گر فعالیت های اقتصادی در اين منطقه از جمله معافیت‌های مالیاتی 20 ساله بر درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی، معافیت مالیات بر ارزش افزوده مستثنی بودن از مقررات واردات و صادارت، سرزمین اصلی، آزادی ورود و خروج سرمایه و سود حاصل از سرمایه‌گذاری و فضای کسب و کار سهل و آسان نسبت به سرزمین اصلی بستر بسیار مناسبی برای انواع فعالیت‌های اقتصادی سودآور از جمله پروژه حاضر می‌باشد.
بندر چابهار تنها بندر ایران در حاشیه اقیانوس هند می‌باشد که دولت پروژه‌های بزرگی را در زمینه ایجاد تأسیسات حمل‌ونقل چند بعدی در حال اجرا دارد، با توسعه بندر چابهار، ظرفیت سالیانه آن با 6 میلیون تن در سال 2017 و به 82 میلیون تن در سال 2025 خواهد رسید. سرمایه‌گذاری چندین میلیارد دلاری در اتصال چابهار به دروازه‌های ورودی به آسیای مرکزی و افغانستان و ایجاد فرودگاه بین‌المللی چابهار ازجمله پتانسیل‌هایی هستند که یک پلتفرم کامل لجستیک را توسعه می‌دهند. در کنار چنین موقعیتی منطقه آزاد چابهار به‌عنوان یک دروازه ترانزیتی و لجستیکی برای بازار داخلی ایران نیز مطرح است که ضمن کاهش هزینه و زمان حمل‌ونقل کالا فرصت‌های اقتصادی سودآوری را در توسعه تأسیسات لجستیکی فراهم آورده است.
کل سرمایه‌گذاری احداث مجتمع لجستیک در منطقه آزاد چابهار با احتساب 2,044,220 میلیون ریال سرمایه ثابت، 3400 میلیون ریال هزینه قبل از بهره‌‌برداری‌، 27,043 میلیون ریال سرمایه در گردش و 257،400 میلیون ریال سود دوران مشارکت، 2,332,064 میلیون ریال برآورد گردیده است. بر این اساس نرخ بازده داخلی طرح از دیدگاه کل سرمایه‌گذاری (IRR) معادل %31.48 و دوران بازگشت سرمایه 5 سال محاسبه شده است. بر اساس مطالعات انجام شده سرمایه‌گذاری برای احداث مجتمع لجستیک در منطقه آزاد چابهار از توجیه‌پذیری اقتصادی بالایی برخوردار خواهد بود.

خلاصه طرح

 طرح توجیهی مقدماتی احداث مجتمع لجستی

لیست پروژه های بسته سرمایه گذاری مناطق آزاد  

نظرتان را ثبت کنید