توصیه‌های رولند برگر- چگونه کسب و کار موفق در ایران داشته باشیم (بخش سوم)

توصیه‌های رولند برگر- چگونه کسب و کار موفق در ایران داشته باشیم (بخش سوم)

مشخصاً ورود به ایران آنقدر که در نگاه اول به نظر می‌آید جذابیت ندارد. با این حال، شرکت‌ها اگر قوانین و دستورالعمل‌های خاصی را مد‌نظر قرار دهند بر بسیاری از موانع فائق خواهند آمد.

  • 29 دی 1394
  • 3384
توصیه‌های رولند برگر- چگونه کسب و کار موفق در ایران داشته باشیم (بخش سوم)

مشخصاً ورود به ایران آنقدر که در نگاه اول به نظر می‌آید جذابیت ندارد. با این حال، شرکت‌ها اگر قوانین و دستورالعمل‌های خاصی را مد‌نظر قرار دهند بر بسیاری از موانع فائق خواهند آمد.


 

با توجه به ماهیت متمرکز شرکت‌ها و اجزای دولت، برای پیشبرد کارها اگر از سطح پایین شروع کنید وقت زیادی از شما خواهد گرفت. نقطه ورود به بالاترین سطح یک سازمان را توصیه‌های رولند برگر: چگونه کسب و کار موفق در ایران داشته باشیم هدف‌گذاری کنید. در ابتدا شاید راحت بنظر نرسد اما فرآیند کلی را تسریع خواهد کرد. همواره بهترین شیوه این است که در صورت امکان مستقیماً به سراغ مدیر ارشد بروید.


 چهار قانون برای کسب و کار موفق

مشخصاً ورود به ایران آنقدر که در نگاه اول به نظر می‌آید جذابیت ندارد. با این حال، شرکت‌ها اگر قوانین و دستورالعمل‌های خاصی را مد‌نظر قرار دهند بر بسیاری از موانع فائق خواهند آمد. برخی از شرکت‌های خارجی از جایگاه بهتری برخوردارند (برای مثال چون محصولاتشان جای خود را پیدا کرده و یا بخاطر وفاداری در طول سال‌های تحریم)، اما در اصل همه شرکت‌‌ها باید بتوانند در ایران موفق عمل کنند. ایران برای تسهیل ورود چهار قانون را مشخص کرده است.

1.       با اصول بدرستی آشنا شوید

 قبل از سفر به ایران، حتما باید تکلیفتان را انجام دهید. درک صحیحی از تاریخ کشور، فرهنگ و گستره کسب و کار حداقل چیزی است که باید بدانید. در مورد قابلیت‌های زبانی هم این مساله صادق است: بسیاری از مدارک فقط به زبان فارسی موجود هستند و برخی از ایرانیان پا به سن گذاشته انگلیسی یا آلمانی نمی‌دانند. داشتن فارسی‌زبانان در تیمتان بی‌نهایت ارزشمند خواهد بود.

درک درست و جلب اعتماد یک شبه ممکن نخواهد شد و مطمئنا از طریق ایمیل و تماس‌های تلفنی نیز هم. حضور شما غالب اوقات ضروری است و لنگرتان را آن‌طور که باید محکم کنید. این کشور با تمام ظرافت‌هایش، تعامل چهره به چهره مکرر را می‌طلبد.

www.sepinud.com

2    با سطح بالا شروع کنید- اما واسطه‌ها را بشناسید

با توجه به ماهیت متمرکز شرکت‌ها و اجزای دولت، برای پیشبرد کارها اگر از سطح پایین شروع کنید وقت زیادی از شما خواهد گرفت. نقطه ورود به بالاترین سطح یک سازمان را توصیه‌های رولند برگر: چگونه کسب و کار موفق در ایران داشته باشیم هدف‌گذاری کنید. در ابتدا شاید راحت بنظر نرسد اما فرآیند کلی را تسریع خواهد کرد. همواره بهترین شیوه این است که در صورت امکان مستقیماً به سراغ مدیر ارشد بروید. در صورتی‌که این امر دشوار بود، شرکت‌های خارجی می‌توانند از اهرم واسطه‌ها برای نفوذ بهره‌برند- شیوه‌ای رایج در خاور‌میانه که می‌توانند به عنوان تسریع‌کننده‌ای موثر در امور کسب و کار باشد. این افراد محلی بخاطر آشنا بودن با فرهنگ بهتر می‌دانتوصیه‌های رولند برگر: چگونه کسب و کار موفق در ایران داشته باشیمند چگونه این مسایل را پیگیری کنند و ارتباطات لازم را برقرار کنند اما استفاده از این افراد نیازمند ملاحظات دقیق است و خطرات خاص خود را به همراه دارد.
برای مثال، ممکن است در ابتدا به‌نظر برسد که این شیوه با گشودن درب‌ها و کمک به شناسایی فرصت‌ها موثر واقع می‌شود؛ اما ممکن است بعد ببینید شخص واسطه در پی اهداف شخصی خود بوده و توانایی برقراری ارتباط قوی را نداشته و شما ماه‌ها را از دست رفته ببینید.بنابراین شرکت‌ها باید با احتیاط وارد عمل شوند، مخصوصاً با توجه به تعداد بالای نمایندگی‌ها و واسطه‌ها که پس از نتایج مثبت مذاکرات هسته‌ای سر برآورده‌اند. انتخاب یک واسطه قابل اعتماد از راهبردی‌ترین اقدامات برای شرکتی است که به ایران وارد می‌شود.

 www.sepinud.com

3.    به لحاظ قانونی آماده باشید

انتظار می‌رود بعد از برجام، تحریم‌های شرکت‌های غیر‌امریکایی در سه ماهه اول سال 2016 برداشته شده یا تخفیف می‌یابند. با این حال، صرفه‌نظر از وضع تحریم‌ها- خواه به هنگام ورود شما در حال تخفیف یا کاملا برداشته شده باشند- شرکت‌ها نیاز دارند درک درستی از شرایط قانونی ایران داشته باشند تا خطرپذیری سرمایه‌گذاریشان را کاهش دهند.

یک راه برای کاهش خطرپذیری سرمایه، منعقد کردن قرارداد‌ها تحت معاهده سرمایه‌گذاری دوجانبه (BIT) یا یک توافقنامه سرمایه‌گذاری دیگر است. در حال حاضر 52 معاهده سرمایه‌گذاری مشترک بین ایران و دیگر کشور‌ها مانند آلمان، فرانسه، ایتالیا، اتریش و سوئیس جاری است. دیگر اینکه قراردادهایBIT با ایران مصونیت در مقابل سلب مالکیت بدون پرداخت غرامت، انتقال آزاد سرمایه، قرارداد تضمین شده پایاپای با دیگر ملیت‌ها و به طور کلی احتمال پیگیری از مجاری قانونی بین‌المللی را برای شما فراهم می‌کند.

علاوه بر قراردادهای BIT، شما از حمایت و تشویق‌هایی تحت قانون ملی ایران برخوردار خواهید بود. قانون حمایت و تشویق سرمایه‌گذاری خارجی سال 2002 امتیاز‌های مهمی را برای سرمایه‌گذاری خارجی تضمین می‌کند از جمله استاندارد برخورد برابر (با ایرانی‌ها)، انتقال اندوخته و سود سهام، جبران خسارت در صورت سلب مالکیت و دسترسی به دادگاه‌های خارجی. با این وجود، برای بهره‌مندی از این مزایا سرمایه‌گذاران خارجی باید از سازمان به اصطلاح (OIETAI) سازمان سرمایه‌گذاری ایران مجوز بگیرند. این مجوز تقریبا بدون معطلی صادر می‌شود اگر -بر طبق یک طرح کسب و کار بزرگ- متقاضی بتواند ثابت کند که فعالیت تجاری‌اش مطلوب و معقول است (مثلا فقط یک طرح تجاری نیست). اغلب هم اینگونه است اما به جزئیات هم باید توجه شود. بنابراین با دقت و به هنگام آماده شدن طرح کسب و کار بسیار ضروری است.

یک جنبه مثبت این است که سرمایه‌گذاران خارجی، به استثنای مواردی معدود، با سرمایه‌گذاری در شرکت‌های ایرانی اجازه دارند که تا صد در صد سهام را در اختیار داشته باشند که امتیازی نادر در این منطقه به حساب می‌آید. همچنین سرمایه‌گذاران خارجی می‌توانند بین اشکال قانونی که قانون تجارت ایران اجازه می‌دهد، آزادانه انتخاب کنند حتی شرکت سهامی خاص تاسیس کنند که رایج‌ترین و مناسب‌ترین فرم شرکت‌ها برای سرمایه‌گذاران خارجی است.

همچنین مفاد قانونی و مالیاتی مختلفی وجود دارد که اجازه تأسیس شرکت‌های خارجی را در مناطق آزاد تجاری و مناطق ویژه اقتصادی می‌دهد. ایران چندین معاهده مالیات مضاعف (DTC) اساساً بر مبنای مدل مالیاتی OECD (سازمان توسعه و همکاری اقتصادی) با آلمان، فرانسه، اسپانیا، اتریش و سوئیس امضا کرده است. با این حال دانستن اینکه ایرانیان چگونه از حق خود در این گونه قراردادها بهره می‌برند برای امضاکنندگان این قراردادهای مالیاتی ضروری است.

در مجموع، چارچوب قانونی در ایران به بلوغ رسیده اما گاهی عجیب است. مصلحت در این است که با یک شرکت حقوقی متخصص در کسب و کار بین الملل که تجربه ملموس در ایران دارد در تعامل باشید که می تواند دانش روز و قابل انتقال را در اختیارتان قرار دهد.


www.sepinud.com

4.     جایگاه‌تان را برای دراز مدت تثبیت کنید

اگرچه تاسیس شرکت بدون شریک ایرانی منع قانونی ندارد، صرف نظر از نوع کسب و کار، شرکت‌های خارجی به شرکت‌های ایرانی محلی وابسته‌اند و چنین شریک تجاری نیاز دارند. با توجه به بزرگی این اقتصاد، یافتن شریک ممکن است ساده به نظر آید، اما هتل‌های پر از جمعیت در تهران حکایت از سود بالا دارد و اینکه چگونه شرکت‌ها برای چنین کسب و کاری از یکدیگر پیشی می‌گیرند.

کسب جایگاه متمایز در بلند‌مدت برای ایجاد علاقه بسیار مهم است. تأمین مالی مورد نیاز است اما بیشتر از آن که عامل واقعی متمایز کننده برای شراکت پایدار باشد، عاملی بهداشتی به حساب می‌آید. شرکای ایرانی انتظار تعهد درازمدت از شرکت‌های خارجی دارند و این به معنای راه‌اندازی یک کسب و کار گروهی است بر اساس احترام متقابل و انتقال دانش و تخصص. برای حمایت از چنین رویکردی، به کار گرفتن افراد محلی در شرکت‌ها و کارخانه‌ها می‌تواند به منزله تعهد پایدار باشد.

رویکرد بلند‌مدت تا حدی به‌خودی‌خود ایجاد می‌شود. وقتی در ایران کسب و کاری دارید باید صبر پیشه کنید. بدلیل فرهنگ و موانع اداری، تصمیم‌گیری وقت‌گیر خواهد بود. وقتی در پایان جلسات برای اقدامات آتی قرار یا برنامه‌ای تنظیم می‌کنید، انتظار تغییرات در برنامه زمانی را هم داشته باشید. ترغیب و اصرار به شرکا در اوایل شروع کار اصلا شیوه مناسبی برای آغاز این رابطه کاری نیست بنابراین برای برنامه زمانی بلندمدت و موانع غیرمنتظره خود را آماده کنید.

برای برخی شرکت‌های خارجی، راه انداختن کسب و کار در ایران در کوتاه‌مدت محقق می‌شود در حالی‌که برخی ممکن است رویکردی انفعالی در پیش بگیرند به‌ویژه وقتی که این کشور منحصربه‌فرد را قدری دلهره‌آور می‌بینند. ما بر این باوریم که فرصت ایران آنقدر بزرگ است که نمی‌توان از آن چشم پوشید و شرکت‌ها امروزه در سر‌تا‌سر دنیا باید بی‌درنگ خود را برای شروع فعالیتی سودآفرین آماده کنند. ما می‌دانیم که این برای بعضی‌ها آسان نخواهد بود، اما با آمادگی برای سرمایه‌گذاری و یادگیری، کسب و کار موفق در ایران دست یافتنی است. یا به بیان مولوی شاعر و ادیب نامی قرن سیزده ایران: جاده از آنجا آغاز می‌شود که شما گام اول را بر می‌دارید.

 ترجمه شده در گروه تولید محتوی سپینود شرق

توصیه‌های رولند برگر: چگونه کسب و کار موفق در ایران داشته باشیم- بخش اول/1

 توصیه‌های رولند برگر: چگونه کسب و کار موفق در ایران داشته باشیم- بخش اول/2

 توصیه‌های رولند برگر: چگونه کسب و کار موفق در ایران داشته باشیم- بخش دوم

دریافت کل فایل

کلیه حقوق این وبسایت متعلق به موسسه سپینود شرق می باشد. .

 

نظرتان را ثبت کنید