بانکداری سرمایه گذاری

بانکداری سرمایه گذاری

امروزه بانکها می توانند با ارائه خدمات جدید در عرصه بانکداری مدرن دنیا همانند بانکداری سرمایه گذاری سهم بیشتری از سرمایه های راکد سرگردان را به سمت خود جلب نموده و باعث رشد و شکوفایی تولید و صنعت کشورها را فراهم نمایند.

  • 6 بهمن 1390
  • 7557
بانکداری سرمایه گذاری

امروزه بانکها می توانند با ارائه خدمات جدید در عرصه بانکداری مدرن دنیا همانند بانکداری سرمایه گذاری سهم بیشتری از سرمایه های راکد سرگردان را به سمت خود جلب نموده و باعث رشد و شکوفایی تولید و صنعت کشورها را فراهم نمایند.

 

امروزه بانکها می توانند با ارائه خدمات جدید در عرصه بانکداری مدرن دنیا همانند بانکداری سرمایه گذاری سهم بیشتری از سرمایه های راکد سرگردان را به سمت خود جلب نموده و باعث رشد و شکوفایی تولید و صنعت کشورها را فراهم نمایند.
 

امروزه بانکها می توانند با ارائه خدمات جدید در عرصه بانکداری مدرن دنیا همانند بانکداری سرمایه گذاری سهم بیشتری از سرمایه های راکد سرگردان را به سمت خود جلب نموده و باعث رشد و شکوفایی تولید و صنعت کشورها را فراهم نمایند. بانکداری سرمایه گذاری یک فعالیت کلیدی برای ایجاد و مهیا نمودن خدمات مالی متنوع در همه کشورها بوده که با توسعه اقتصاد خصوصی رابطه مستقیمی داشته است. شاید به همین خاطر باشد که برخی مهمترین نیروهای ایجادکننده بانک های سرمایه گذاری را بازار ناآرام، توسعه تکنولوژی اطلاعات، جهانی شدن بازارهای مالی و گسترش رشد و سرعت تبادلات مالی و همچنین افزایش مهارت مشتریان می دانند.


در واقع اصطلاح بانک سرمایه گذاری تا حدی گمراه کننده است. چرا که بانک های سرمایه گذاری نه سرمایه گذارند و نه بانکدار. یعنی نه مانند بانک های تجاری و صندوق های پس انداز، سپرده دیگران را جمع آوری می کنند و نه وجوه خود را به طور دائمی برای سرمایه گذاری اختصاص می دهند. ارائه یک تعریف عمومی برای عبارت بانکداری سرمایه گذاری به واسطه تنوعی که در خدمات آن وجود دارد، مشکل به نظر می رسد. اما این واژه به طور کلی برای توصیف موسساتی به کار می رود که فعالیت اصلی آنها گردآوری سرمایه برای شرکت های نیازمند سرمایه است و به عبارتی اعتبارات میان مدت و بلندمدت را برای متقاضیان منابع مالی فراهم می کنند. در واقع بانک سرمایه گذاری عبارتی است برای توصیف نهادهای مالی ای که معاملات بازار سرمایه را تسهیل می کنند.

 
تعریف بانک سرمایه گذاری

بانک سرمایه گذاری یک واسطه گر مالی است که ماهیت شکل گیری اش بر اساس انتخاب ابزارهای صحیح و مناسب تامین مالی و ارائه خدمات مشورتی در زمینه امور مالی و سرمایه گذاری بنا شده است. موسسه ها یا سازمان هایی که از بانک های سرمایه گذاری خدمات مالی دریافت می کنند، این انتظار را دارند که ارائه مشاوره مالی یا سهام خریداری شده توسط بانک سرمایه گذاری در سبد سرمایه گذاری آنها تحول مثبت ایجاد کند و بر میزان سودآوری آنها اضافه کند.

به عبارت دیگر بانک های سرمایه گذاری موسساتی هستند که به عنوان پذیره نویس یا نماینده شرکت ها و شهرداری ها به انتشار اوراق بهادار آنها اقدام می کنند. بانک های سرمایه گذاری همچنین وظایف کارگزار معامله گر را انجام می دهند، برای اوراق بهادار منتشر شده بازار فراهم می کنند و خدمات مشاوره ای به سرمایه گذاران ارائه می کنند. (این خدمات مشورتی باید چنان باشد که قیمت سهام شرکت های مشتری و منابع استفاده کنندگان از خدمات را به حداکثر برساند) این موسسات نقش عمده ای در تسهیل فرایند ادغام و تصاحب شرکت ها، عرضه خصوصی اوراق بهادار و تجدید ساختار شرکت ها بر عهده دارند. لذا باید گفت بانک های سرمایه گذاری به عنوان راهگشا، مشاور حرفه ای و متخصص افزایش منابع مالی شرکت ها و جمع آوری و تبادل اطلاعات لازم برای مشتریان خود می باشند. (مشاوره در موضوعاتی استراتژیک همچون توسعه، جذب مشارکت، انتشار و فروش سهام، ادغام، انتقال و تبدیل بنگاه های اقتصادی، تملک و سایر معاملات ذی ربط)

 
تاریخچه بانک سرمایه گذاری در جهان

تاریخچه تاسیس این نهاد به اوایل قرن ۱۹ میلادی باز می گردد که طی سال های ۱۸۳۰ ۱۸۲۰ اوراق قرضه خارجی در لندن منتشر و سرمایه به سایر کشورها ازجمله آمریکا صادر شد. اولین پذیره نویسی رسمی در سال ۱۸۷۰ در امریکا انجام شد و در سال ۱۸۷۹ از این نهاد مالی برای تامین سرمایه لازم برای اولین نیروگاه تولید برق کمک گرفته شد. در سال ۱۸۸۵ سندیکای تامین سرمایه در وال استریت رواج یافت. در اوایل قرن ۲۰ فعالیت های بانکداری سرمایه گذاری به شکل غیررسمی رواج یافت و پس از وقوع بحران ۱۹۲۹این گونه نهادها پی درپی دچار رکود و ورشکستگی شدند. طی قوانین مختلف، فعالیت آنها از فعالیت نظام بانکی منفک شد. در سال ۱۹۸۷ بازار سهام لندن سقوط کرد و بانکداری سرمایه گذاری در آن کشور تضعیف و بانکداری سرمایه گذاری امریکایی به سرعت به بازار مالی انگلیس وارد شدند. در سال ۱۹۹۰ اجازه داده شد بانک های تجاری نیز از طریق شرکت های زیرمجموعه به فعالیت بانکداری سرمایه گذاری بپردازند. از سال ۲۰۰۰ تا کنون، فعالیت این نهاد به سرعت گسترش یافته و فعالیت های بانکداری سرمایه گذاری و تجاری و ایجاد هلدینگ های خدمات مالی تسریع شده است.

 
ویژگی های بانکداری سرمایه ای

سرمایه گذاری های بزرگ اغلب دارای پیچیدگی های زیادی در امر تامین مالی اند که این موسسات با ایجاد یک شبکه ارتباطی هدفمند، موجب تسهیل در انجام این عمل می گردند. از طرفی بسیاری از شرکت های کوچک و متوسط دارای نیروی انسانی کافی برای انجام کلیه فعالیت ها نیستند و این می تواند یک عامل منفی برای گرفتن پروژه ها در رقابت با رقبای بزرگ تر باشد. چنین موسساتی این قابلیت را دارند تا در این رقابت توان و تخصص لازم را برای شرکت ها و موسسات متقاضی تامین کنند.

روند فعالیت های یک بانکداری سرمایه گذاری با فرایند تحقیق و توسعه (RD) شروع می شود; به طوری که در فرایند تحقیقات بر تامین نیزهای سرمایه گذاران با استفاده از ابزارهای تاحد امکان انعطاف پذیر و توجه به شرایط کلی اقتصادی تاکید می شود. این تحقیقات تا عملیاتی کردن ابزارهای نوین سرمایه گذاری و ایجاد محصولات مالی جدید ادامه پیدا می کند. لازم به ذکر است که این چرخه به طور مداوم و به صورت معکوس مورد تجدید نظر و بازخور قرار می گیرد. در انتها محصول مالی نهایی به شکل های مختلف (مشاوره، مشتقات و دیگر محصولات مالی) در بازارهای سرمایه ای ارائه می شود.

برخی خدمات مهم بانکداری سرمایه ای عبارتند از: انجام مطالعات اقتصادی، بررسی، اعلام نظر و حمایت از طرح های کسب و کار و تهیه طرح توجیه اقتصادی پروژه ها، مشاوره و رهبری سندیکای تامین منابع مالی بنگاه های اقتصادی با به کارگیری روش های متنوع بانکی، ارزیابی، ارزشگذاری و عرضه عمومی و خصوصی انواع اوراق بهادار شرکتی، پذیره نویسی و تعهد پذیره نویسی اوراق بهادار، بررسی استراتژیک و پشتیبانی عملیاتی خرید و ادغام شرکت ها، مشارکت و تامین مالی طرح های نو و سودآور، مشاوره در زمینه تجدید ساختار مالی شرکتها و تدوین برنامه کسب و کار بنگاه های اقتصادی و آماده سازی شرکتها جهت پذیرش در بورسهای داخلی و خارجی.

 
وظایف بانک های سرمایه گذاری

بانکداری سرمایه گذاری ارائه کننده دامنه متنوعی از فعالیت های مالی بوده که این دامنه شامل انتشار اوراق بهادار تضمین شده، مدیریت پرتفوی دارایی های مالی، داد و ستد اوراق بهادار (سهام و اوراق قرضه)، کمک به سرمایه گذاران برای فروش دارایی ها و فراهم نمودن خدمات مشاوره ای مالی به شرکت ها برای فعالیت های ادغام و انسجام (MA) است. بانک سرمایه گذاری این خدمات را به دولت ها، شرکت ها، موسسات غیرتجاری و عموم مردم ارائه می کنند. (توانایی مهیا نمودن خدمات مالی متناسب با نیازهای سرمایه گذاران همراه با انعطاف پذیری، نوآوری و مهارت های جذب مشتری)

 

حیطه فعالیت های بانک سرمایه گذاری را می توان در دو حوزه تعریف کرد:

۱) نقش بانکداری سرمایه ای در حوزه اقتصاد کلان: کمک به تشکیل و تجهیز سرمایه ملی، توسعه اشتغال پایدار، توسعه بازار سرمایه، تسهیل منابع مالی بنگاه ها، شناسایی استعدادها و جذابیت های سرمایه گذاری بخشی و تهیه نقشه جامع فرصت های سرمایه گذاری در بخش های مختلف اقتصادی، معرفی طرحهای جدید و توسعه کسب و کارهای توام با ارزش افزوده اقتصادی بالا در حوزه های مختلف اقتصادی و تامین مالی بهینه طرحها و کسب و کارهای ماندگار اقتصادی

۲) نقش بانکداری سرمایه ای در حوزه اقتصاد خرد: نقش موثر و تعیین کننده در فرآیند پذیره نویسی و توزیع اوراق بهادار جدید، نقش مشورتی در بازار مالی و نقش موثر در نهادسازی بازار مالی

از سوی دیگر می توان وظایف اصلی بانکداری سرمایه گذاری را در موارد زیر خلاصه کرد:

بازار دست اول: در این بازارهاIB (یا همان بانکهای سرمایه گذاری) اوراق بهادار جدید را برای جذب نقدینگی به جریان می اندازند.

بازار دست دوم: در این بازارهاIB برای اوراق بهادار موجود وظیفه رساندن خریدار و فروشنده را به یکدیگر همانند یک کارگزار یا دلال به عهده دارند و مشتقاتی همچون وام دادن، مبادلات ترازنامه و سرمایه گذاری اصلی را می توان جز» این بازار دانست.

خدمات مشاوره و ادغام:(MA) در این بخشIB ها وظایفی همچون مشاوره به شرکتها برای فعالیتهای ادغام و انسجام با یکدیگر را ارائه می کنند.



علاوه بر این وظایف اصلی بانک های سرمایه گذاری، وظایف روزانه ای به شرح زیر دارند:

مهیا نمودن جداول صفحه گسترده Excel برای پیش بینی عملکرد آتی بازارهای مالی و شرکت ها

تهیه و ارائه گزارش هایی به مشتریان خدمان مالی بانکی

پیش نویس و ارائه اظهارنامه های مالی و اسناد مالی قانونمند

بانک های سرمایه گذاری اصولا از اهرم مالی بالایی برخوردار بوده و منبع اصلی درآمد آنها، کارمزد حاصل از خرید و فروش اوراق بهادار یا مشاوره های مالی است.

کارمزدهایی که از بابت معاملات توسط این نهادها دریافت می شود بستگی به نوع، درجه اعتباری، دولتی یا غیردولتی بودن اوراق و در نهایت حجم اوراق پذیره نویسی یا معامله شده دارد. به علت ریسک نسبتا بالای فعالیت این موسسات، بعضی از کشورهای دنیا فعالیت این نهادها را از فعالیت بانک ها تفکیک کرده و در بعضی از کشورهای دیگر مانند سوئیس و سنگاپور این دو فعالیت از هم تفکیک نشده اند. در سوئیس بانک های تجاری می توانند به صورت موسسات تامین سرمایه هم فعالیت کنند. اهمیت فعالیت بانک سرمایه گذاری در هموارسازی محیط برای پذیره نویسی اولیه اوراق بهادار بسیار بالا است. این نهادهای متخصص در امر مشاوره، کارشناسی و بازاریابی اوراق بهادار برای اولین بار (بازار دست اول) یا در معاملات بعدی (بازار دست دوم) نقش اساسی داشته و در زمینه کمک به جذب و صرف منابع به صورت بهینه بسیار موثر هستند.

 

 
انواع بانک های سرمایه گذاری

انواع بانکهای سرمایه گذاری عبارتند از:

شرکت های تامین مالی فروش: مهم ترین وظیفه این نوع بانک های سرمایه گذاری، ارائه وام به مشتریان خرده فروش ها و تولیدکنندگان است.

شرکت های تامین مالی اعتباری شخصی: کارکرد این نوع شرکت ها، اعطای وام های اقساطی است..

شرکت های تامین مالی اعتباری تجاری: این گونه شرکت ها معمولا به شرکت های دیگر از طریق خرید حساب های دریافتی (با نرخی که کمتر از ارزش اسمی آنها است) وام می دهند.

 
نتیجه گیری

امروزه موسسات فعال در زمینه بانکداری سرمایه گذاری در حقیقت به عنوان واسطه مالی و اقتصادی عمل می کنند. این موسسات به نوعی مشاور حرفه ای و متخصص در افزایش منابع مالی شرکت ها و جمع آوری و تبادل اطلاعات لازم برای مشتریان خود می باشند. بانک سرمایه گذاری به عنوان واسطه مالی نقش هدایت گری در تشکیل و تجهیز منابع و سرمایه های ملی و حرکت دهی آن به سمت ایجاد و توسعه کسب و کارهای ماندگار و اشتغال پایدار را ایفا می نماید. در واقع اگر موتور محرک توسعه اقتصادی کشور بازار سرمایه باشد، بانک سرمایه گذاری مهمترین نهاد مالی در بازار سرمایه می باشد. چراکه قسمت عمده ای از فعالیت های یک بانک سرمایه گذاری را باید در هدایت پس اندازها و وجوه اشخاص به سمت خرید اوراق بهادار شرکت ها و اوراق قرضه تعریف کرد. بانک سرمایه گذاری چنین کار مهمی را با خرید و توزیع اوراق بهادار جدید شرکت ها انجام می دهد. این اقدام حتی می تواند گسترده تر باشد. یعنی بانک سرمایه گذاری می تواند وظیفه پذیره نویسی، توزیع اوراق بهادار و ارائه خدمات مشورتی را هم به فهرست قابلیت های خود اضافه کند.

در پایان باید گفت بانکداری سرمایه ای به علت نقشی که در توسعه اشتغال پایدار، توسعه بازار سرمایه، تسهیل منابع مالی بنگاهها، تهیه نقشه جامع فرصت های سرمایه گذاری در بخش های مختلف اقتصادی، معرفی طرح های جدید و توسعه کسب و کارهای توام با ارزش افزوده اقتصادی بالا در حوزه های مختلف اقتصادی و... دارد، به طور حتم می تواند تاثیر بسزایی در حوزه اقتصاد کشور داشته باشد.

تهیه شده در موسسه سپینود شرق

کلیه حقوق این وبسایت متعلق به موسسه سپینود شرق می باشد. 

نظرتان را ثبت کنید