انواع طرح های توجیهی کاربردی

انواع طرح های توجیهی کاربردی

طرح توجیهی دارای انواع مختلفی از قبیل طرح استراتژیک، طرح عملیاتی، طرح داخلی و غیره است.

  • 22 خرداد 1396
  • 8758
انواع طرح های توجیهی کاربردی

طرح توجیهی دارای انواع مختلفی از قبیل طرح استراتژیک، طرح عملیاتی، طرح داخلی و غیره است.

 

طرح توجیهی دارای انواع مختلفی از قبیل طرح استراتژیک، طرح عملیاتی، طرح داخلی و غیره است.

طرح توجیهی داخلی شرکتها(Internal plan)

طرح داخلی شبیه به مدل بوم ناب است. این طرح مانند مدل بوم ناب  ، نیازهای اعضای شرکت را منعکس می کند. از آنجا که هدف از یک طرح داخلی، فقط افرادی است که به طور مستقیم با شرکت درگیر هستند، به احتمال زیاد کوتاه تر و مختصر تر از یک طرح استاندارد کامل و دقیق برای ارائه به بانک، خواهد بود. 

طرح های داخلی برای ارائه به بانک ها، سرمایه گذاران در خارج از شرکت و یا دیگر اشخاص ثالث، نیستند.

طرح عملیاتی یا طرح سالانه  (Operations plan or annual plan)

این دو طرح نیز، بسیار شبیه به مدل بوم ناب هستند به طوری که می توان آن ها را مانند طرح داخلی، نامِ دیگر مدل بوم ناب دانست. یک طرح عملیاتی مانند مدل بوم ناب، شامل نقاط عطف و خاص اجرایی، ضرب العجل های پروژه و مسئولیت های اعضای تیم و مدیران است.

این طرح ها برای اینکه افراد از مسیر رسیدن به اهداف کسب و کار، منحرف نشوند، تهیه می شوند.  برنامه ریزی برای رسیدن به اهداف کسب و کار به شما کمک می کند تا اولویت ها را تعیین کنید، بر نتایج تمرکز نمایید و میزان پیشرفت و رشد را اندازه گیری و کنترل کنید. طرح عملیاتی، عملیات داخلی کسب و کار را تحت پوشش قرار می دهد. این طرح، نحوه انجام کارها و زمان انجام آن ها را تشریح می نماید.

البته، میزان نقدینگی لازم نیز ممکن است در آن ذکر شود. به عنوان مثال، عملیات حیاتی و مهم در کسب و کار شما برای اجرایی شدن و پیشرفت کار، نیاز به بودجه دارند، بنابراین شما می توانید در این طرح ذکر کنید که برای اجرای یک عملیات، چقدر هزینه باید صرف شود.

طرح رشد و توسعه  (growth or expansion plan)

این گونه طرح ها می توانند، به نوعی مدل بوم ناب و یا حتی طرح توجیهی استاندارد باشند. اما تمرکز آن ها بر روی یک بخش خاص از کسب و کار است. 

به عنوان مثال، طرح برای ایجاد یک محصول جدید، نوعی طرح رشد محسوب می شود. این طرح ها می توانند هم طرح داخلی باشند و هم طرح خارجی؛ این موضوع بستگی به این دارد که برای چه منظوری تهیه می شوند مثلا برای درخواست وام و یا سرمایه گذاری های جدید. به عنوان مثال، طرح توسعه نیاز به سرمایه گذاری خارجی دارد که به همین دلیل باید مواردی از قبیل شرح کامل شرکت، شرح محصول، بازار و تیم مدیریت، نیز در آن ذکر شوند؛ دقیقا شبیه به یک طرح توجیهی استاندارد برای سرمایه گذاران است. تهیه طرح با هدف درخواست وام نیز باید دارای این جزئیات باشد.

با این حال، طرح رشد داخلی، برای تنظیم و تعیین مراحل لازم برای رشد و توسعه در داخل استفاده می شود؛ دقیقا مانند یک مدل بوم ناب. لزومی ندارد که پیش بینی های مالی دقیق کل شرکت در آن ذکر شود. اما حداقل باید پیش بینی های دقیق فروش و هزینه های سرمایه گذاری جدید و یا هزینه های تولید محصول در آن بیان شوند.

برای مطالعه بیشتر می توانید به مطلب تفاوت طرح توجیهی(Feasibility Study ) و طرح کسب و کار (Business Plan) مراجعه فرمایید.

طرح استراتژیک  (Strategic plan)

طرح استراتژیک نوع دیگری از طرح های توجیهی است که موارد استفاده از آن بسته به موقعیت کسب و کار می تواند متفاوت باشد.

طرح استراتژیک معمولا یک طرح داخلی است اما جزئیاتی همچون پیش بینی های مالی و موضوعات خاص در آن ذکر نمی شوند. استراتژی ها، تاکتیک ها و سیاست ها در طرح استراتژیک نسبت به مدل بوم ناب  ، با جزئیات و توضیحات بیشتری بیان می شوند. شایان ذکر است که یک استراتژی بدون اجرا شدن، فایده ای ندارد بنابراین یک طرح استراتژیک خوب باید مراحل، زمان و منابع لازم برای اجرای یک استراتژی را نیز توضیح دهد.

قبل از تدوین یک استراتژی و تعیین نحوه اجرای آن، باید نقاط قوت و ضعف کسب و کارتان را بررسی کنید.

شرکت شما چه کارهای خوبی انجام می دهد؟ (نقاط قوت). برای رشد شرکت باید از نقاط قوت استفاده کنید. استراتژی اغلب به معنای انتخاب فرصت های مناسب است. منابع باید به صورت استراتژیک به مناطقی از کسب و کار که بیشترین مزایا را به دنبال دارند، تخصیص داده شوند.

طرح های استراتژیک بیشتر برای شرکت های بزرگ که دارای مشاوران و تیم های مدیریت برای تدوین استراتژی در سطوح بالای سازمانی هستند، کاربرد دارد. 

کسب و کارهایی که تعداد کارکنانشان کم است، به ندرت دارای استراتژی هستند و معمولا از طرح های توجیهی ناب و استاندارد استفاده می کنند. هنگامی که ایده یک استراتژی را در ذهن دارید، باید طرحی برای پیاده سازی و اجرای آن نیز داشته باشید. در واقع این طرح، نقاط عطف و کلیدی اجرایی یک استراتژی را بیان می کند.

نقاط عطف مهم در اجرای اثربخش استراتژی، عبارتند از واگذاری مسئولیت و داشتن برنامه ای برای پیگیری انجام امور. تاکتیک های اجرای شما را در مسیر درست و به سمت دستیابی به اهداف هدایت می کنند و این دقیقا کاری است که یک طرح توجیهی انجام می دهد.

برای مطالعه بیشتر می توانید به مطلب انواع طرح توجیهی- طرح توجیهی ایجادی مراجعه نماید.

منابع لازم برای حرکت رو به جلو (پیشرفت)

آگاهی پیدا کردن در مورد انواع مختلف از طرح های توجیهی، یک نقطه آغاز خوب در فرایند ایجاد یک طرح توجیهی است.

ادامه مطلب- انواع مختلف طرح های توجیهی

منبع: Bplan

ترجمه شده در گروه تولید محتوی سپینود شرق

کلیه حقوق این وبسایت متعلق به موسسه سپینود شرق می باشد. .

 

نظرتان را ثبت کنید

6 نظر

  • برشکاری استقلال 15 آبان 1397 - 11:32

    لطفا بیشتر و بهتر به روزرسانی کنید حیفه خیلی عالی بود و ممنون از مطالب خوبی که منتشر می کنید

    سپینود شرق :
    با سلام و احترام با تشکر از حسن نظر جنابعالی ما تلاش میکنیم در حوزه سرمایه گذاری و امکان سنجی محتوای مورد قبول بازدیدکنندگان از سایت را تهیه کنیم
  • گنبد فیروزه 20 آبان 1397 - 10:21

    مطالبتون خیلی خوبه. ممنون

  • پارس پلیمرصفاهان 21 آبان 1397 - 11:24

    مطلب بسیار خوبی بود ممنون از شما. با آرزوی موفقیت روز افزون

  • آیسا 29 آبان 1397 - 14:14

    ممنونم از سایت خوبتون

    سپینود شرق :
    متشکر از حسن نظر جنابعالی
  • شرایط واردات کالا در اصفهان 4 اسفند 1398 - 13:9

    با تشکر از مطلب خوبتون ،واردات کالا در اصفهان

  • دفاتر شرکت بزرگ بازرگانی در اصفهان 4 اسفند 1398 - 13:10

    شرکت بازرگانی راشا بابت اشتراک گذاری از شما تشکر میکند