بودجه‌بندی سرمایه‌ای و تاثیر آن در پروژه‌های سرمایه‌گذاری

بودجه‌بندی سرمایه‌ای و تاثیر آن در پروژه‌های سرمایه‌گذاری

بودجه‌بندی سرمایه‌ای فرآیندی است که شرکت‌ها برای تصمیم‌گیری در مورد پروژه‌های سرمایه‌ای –پروژه‌هایی با طول عمر بیش از یک سال– استفاده می‌کنند

  • 12 اردیبهشت 1395
  • 7864
بودجه‌بندی سرمایه‌ای و تاثیر آن در پروژه‌های سرمایه‌گذاری

بودجه‌بندی سرمایه‌ای فرآیندی است که شرکت‌ها برای تصمیم‌گیری در مورد پروژه‌های سرمایه‌ای –پروژه‌هایی با طول عمر بیش از یک سال– استفاده می‌کنند

 

بودجه بندی سرمایه ای فرآیندی است که شرکت ها برای تصمیم گیری در مورد پروژه های سرمایه ای –پروژه هایی با طول عمر بیش از یک سال– استفاده می کنند آشنایی با اصول و فرآیند در سازمان ها از اهمیت بالایی برخوردار است. دلیل این مسئله را می توان به طور خلاصه چنین بیان نمود:

سرمایه گذاری در این پروژه ها بسیار بالاست و به همین دلیل اشتباه در این فرآیند می تواند نتایج بسیار بدی برای شرکت ها به همراه داشته باشد، چنین اشتباهی حتی می تواند به ورشکستگی شرکت ها بیانجامد. این تصمیمات معمولاً غیر قابل جبران بوده و یا هزینه جبران آنها بالاست.

اصول بودجه بندی سرمایه ای در حوزه های مختلفی از مدیریت مالی همچون ادغام شرکت ها، اجاره به شرط تملیک و .. نیز قابل استفاده است.

اصول مورد استفاده برای بودجه ریزی سرمایه ای در ارزش گذاری شرکت ها و اوراق بهادار نیز استفاده می شود.

بودجه بندی سرمایه ای فرآیندی است که شرکت ها برای تصمیم گیری در مورد پروژه های سرمایه ای –پروژه هایی با طول عمر بیش از یک سال– استفاده می کنند

 فرآیند بودجه ریزی سرمایه ای

 بدیهی است که فرآیند بودجه ریزی سرمایه ای به عوامل مختلفی همچون پیچیدگی و اندازه ی پروژه ی مورد نظر، ساختار سازمانی شرکت مربوطه و مسایلی از این قبیل بستگی دارد ولی به طور معمول می توان مراحل زیر را برای بودجه بندی سرمایه ای در نظر گرفت:

خلق ایده: ایده های سرمایه گذاری ممکن است به طرق مختلفی مطرح شوند، این ایده ها می توانند از سطوح پایین سازمان به سطوح بالایی سازمان پیشنهاد شوند علاوه بر این ممکن است مدیران ارشد سازمان به بیان نظرات خود در رابطه با گزینه های سرمایه گذاری بپردازند و یا ایده هایی را از خارج از سازمان دریافت کنند.

بررسی تک تک پیشنهادات: در این مرحله جریان وجوه نقد مربوط به هر پروژه مشخص شده و سود آوری آن ها محاسبه می گردد.

برنامه ریزی و بودجه سرمایه ای: در این مرحله باید پروژه هایی که در مرحله قبل به عنوان پروژه سود آور شناخته شدند، اولویت بندی شوند. این اولویت دهی می تواند بر مبنای زمان بندی پروژه ها، همسو بودن آنها با استراتژی های شرکت و مواردی این چنینی ایجاد شود.

پایش و ممیزی بعد از اجرا: نتایج واقعی کسب شده با نتایج پیش بینی مقایسه می شوند و انحرافات احتمالی مشخص و ریشه یابی می گردند.

 

انواع پروژه های سرمایه ای

 پروژه های سرمایه ای را می توان به انواع مختلفی تقسیم نمود:

پروژه های جایگزینی: تجهیزات فرسوده و یا تکنولوژی قدیمی ، با تجهیزات نو و مدرن تصمیم گیری می شود.

پروژه های توسعه: در این پروژه ها، گسترش خطوط تولید مورد بررسی قرار می گیرند.

محصولات و خدمات جدید: این گونه پروژه ها ورود به یک کسب و کار جدید، تولید محصولات و یا ارائه خدمات جدید را مورد بررسی قرار می دهند. این پروژه ها معمولاً از درجه ابهام بالایی برخوردارند.

پروژه های زیست محیطی، ایمنی و الزامات قانونی: این پروژه ها معمولاً از سوی یک مقام قانونی الزام می شوند و در بسیاری مواقع به دلیل لزوم اجرای آنها نیازی به ارزیابی اقتصادی دقیق وجود ندارد.

سایر پروژه ها: پروژه هایی که قبلاٌ معرفی می شدند  همه پروژه هایی بودند که قابل تحلیل و ارزیابی اقتصادی بودند. اما در بعضی موارد ممکن است پروژه ای بدون ارزیابی و تحلیل اقتصادی مورد قبول قرار گیرد. این پروژه ها می توانند از طرف مدیریت ارشد ابلاغ شوند و یا از چنان پیچیدگی و ابهام بالایی برخوردار باشند که نتوان آن ها را به سادگی تحلیل نمود.

تهیه شده در گروه تولید محتوی سپینود شرق
کلیه حقوق این وبسایت متعلق به موسسه سپینود شرق می باشد.

نظرتان را ثبت کنید