بازار سنجی به طور کلی نشان دهنده نیاز گروه های مصرف کننده در بخش های (مناطق جغرافیایی) خاص در بازه زمانی تعریف شده ای است که برای آن برنامه های بازاریابی محیطی نیز تعریف شده است.

چرا برای کسب و کار خود نیاز به بازار سنجی (Market measurement) دارید ؟

  • 6 مرداد 1397
  • 2402
چرا برای کسب و کار خود نیاز به بازار سنجی (Market measurement) دارید ؟

از تجزیه و تحلیل های بازار (مطالعه اندازه، سهم و رشد بازار) می توان راه حل های متنوعی را اتخاذ کرد که قابلیت انطباق با شرایط و فن آوری های موجود با کسب و کار را دارند.

تجزیه و تحلیل اندازه، سهم و رشد بازار به صاحبان کسب و کار کمک می کند تا بتوانند پتانسیل های بازار خود را به خوبی شناسایی کنند. بازارسنجی به مدیران کمک می کند تا اطلاعات خود را نسبت به روند بازار به روز نگاه داشته تا در زمان مناسب بتوانند بهترین تصمیمات جهت تامین نیازهای بازار را اتخاذ کنند.

بازار سنجی یک ابزار برای درک بهتر بازار و پتانسیل های فروش است که رابطه مستقیم با زمان، محصول، منطقه و بخش های بازار دارد.


تجزیه و تحلیل اندازه، سهم و رشد بازار به صاحبان کسب و کار کمک می کند تا بتوانند پتانسیل های بازار خود را به خوبی شناسایی کنند. بازارسنجی به مدیران کمک می کند تا اطلاعات خود را نسبت به روند بازار به روز نگاه داشته تا در زمان مناسب بتوانند بهترین تصمیمات جهت تامین نیازهای بازار را اتخاذ کنند.


نیاز در علم اقتصاد به سه عامل بستگی دارد، اول تمایل و علاقه افراد جامعه هدف به داشتن کالا، دوم تمایل به پرداخت هزینه های تعیین شده برای کالا و سوم توانایی خرید کالا؛ به عبارتی بازار سنجی با تجزیه و تحلیل این عوامل به فروش کالا در بازار کمک می کند. 

 

بازارسنجی یک ابزار مفید برای مدیریت عوامل خارج از سازمان است که فرصت ها و چالش های بازار را به خوبی شناسایی می کند.

 

از تجزیه و تحلیل های بازار (مطالعه اندازه، سهم و رشد بازار) می توان راه حل های متنوعی را اتخاذ کرد که قابلیت انطباق با شرایط و فن آوری های موجود با کسب و کار را دارند. به عبارتی می توان با درک نیازهای کسب و کار، چالش ها، تکنیک های اقتصاد سنجی و روش های آماری پیشرفته پیش بینی های مناسبی را در روند بازار ارائه کرد.


به عنوان مثال، یکی از کاربردهای بازارسنجی در صنعت گردشگری مطالعه اندازه کلی بازار و پتانسیل گردشگران است که تا حد زیادی به مقصدهای آنها مرتبط است.


پنج سطح بازار سنجی 


بازار کلی (Total market): حاصل جمع تعداد مشتریان بالفعل و مشتریان بالقوه 


بازار در دسترس (Available market): مشتریان بدون محدودیت (دسترسی، عوامل مالی و غیره) 


پتانسیل بازار(Potential market): مشتریان علاقه مند 


بازار هدف (Target market): جزئی از بازار در دسترس 


بازار نفوذ (Penetrated market): مشتریان واقعی


گام های تعیین کننده پتانسیل بازار نسبت به مقصد:


  1. بازار کلی (Total market): بازار کلی شامل تعداد افراد ساکن در منطقه جغرافیایی مورد نظر است. معمولا این تعداد از طریق سرشماری های اداره آمار بدست می آید تا اطمینان لازم جهت انطباق آمارها با بازار هدف حاصل شود. برای این منظور باید تمامی پارامترها نظیر سن، جنسیت و منطقه قبل از تعیین مقدار بازار کل مورد بررسی قرار گیرند. به عنوان مثال:
    • اگر بازار هدف مربوط به بالغین باشد باید تعداد افراد زیر 18 سال از لیست آماری کنار گذاشته شوند.
    • اگر بازار هدف تنها مربوط به آقایان باشند باید آمار بانوان از لیست کنار گذاشته شود.
    • با توجه به شرایط مورد نظر مطالعات مربوط به مناطق در شهرها و نقاط خاصی انجام می شوند (این مطالعات در سطح ملی نمی باشند)، در اینصورت تنها تعداد آمارهای شهرها و نقاط مورد نظر باید در لیست آماری قرار گیرند.

2. بازار در دسترس (Available market): به مشتریانی گفته می شود که دسترسی و درآمد کافی برای خدمات و یا کالاهای موجود در بازار را دارند. به عنوان مثال برخی کالاها محدود به مشتریانی خاصی در جامعه می باشند مانند ممنوعیت خرید موتور سیکلت برای افراد زیر 21 سال بنابراین تنها افراد بالغ جامعه به دلیل داشتن دسترسی و عدم محدودیت سنی و از همه مهمتر توانایی خرید بالا به عنوان بازار در دسترس این کالا قرار خواهند گرفت.

 

3. پتانسیل بازار (Potential market): بازار بالقوه از مشتریانی تشکیل می شود که تمایل زیادی به داشتن کالای موجود در بازار دارند و احتمال اینکه به جمع مشتریان واقعی بپیوندند نیز در آنها بیشتر است. علاوه بر این عناصری مانند درآمد و دسترسی به بازار و کالای مورد نظر در این زمینه نقش مهمی دارند.

 

4. بازار هدف (Target market): بخشی از بازار در دسترس است که باید پتانسیل لازم برای بازاریابی داشته باشد تا بتوان به کمک برنامه های بازاریابی مناسب میزان فروش شرکت را افزایش داد. به این ترتیب شرکت در انتهای دوره های بازاریابی به اهداف خود دست پیدا می کند و بخشی از بازار در دسترس را از آن خود می کند.

 

5.بازار نفوذ (Penetrated market): بخش نهایی در بازارسنجی است که شامل مشتریان شرکت (خریداران محصولات) است.

 

نتیجه گیری:

بازار سنجی به طور کلی نشان دهنده نیاز گروه های مصرف کننده در بخش های (مناطق جغرافیایی) خاص در بازه زمانی تعریف شده ای است که برای آن برنامه های بازاریابی محیطی نیز تعریف شده است. بازارسنجی یک ابزار مفید برای مدیریت عوامل خارج از سازمان است که فرصت ها و چالش های بازار را به خوبی شناسایی می کند.

 

منابع:

www.authorstream.com
ordinalanalyticswebsite.appspot.com
www.businessdictionary.com
www.summusinsights.com

ترجمه شده در گروه تولید محتوی سپینود شرق
کلیه حقوق این وبسایت متعلق به موسسه سپینود شرق می باشد. 

نظرتان را ثبت کنید