طبق مطالعات کارشناس طرح توجیهی پليپروپيلن و سپس پلياتيلن با اهميت كمتر، مهمترين الياف الفيني را تشكيل ميدهند كه به گروه الياف مصنوعي تعلق دارند.
این طرح صرفا به عنوان یک ایده سرمایه گذاری مطرح می شود .جداول و نمودارها تقریبی است و قابل استناد نیستند.
معرفی محصول طرح توجیهی
الياف پليالفين طبق تعريف داراي حداقل 85 درصد نسبت به وزن خود، اتيلن، پروپيلن و يا الفين ديگري ميباشند. طبق مطالعات کارشناس طرح توجیهی پليپروپيلن و سپس پلياتيلن با اهميت كمتر، مهمترين الياف الفيني را تشكيل ميدهند كه به گروه الياف مصنوعي تعلق دارند. الياف پليپروپيلن كه از طريق پليمريزاسيون پروپيلن به صورت يك پليمر خطي تهيه ميگردند و به اختصار پ.پ ناميده ميشوند و بعد از پيدا شدن كاتاليست زيگلر ـ ناتا توليد شدند. اين كاتاليست توليد پليپروپيلن ايزوتاكتيك كه قادر به متبلور شدن ميباشد و امكانپذيري ساخت. خصوصيات پليپروپيلن بافت رشد سريع آن در سطح بينالمللي گرديد. عدم امكان رنگرزي الياف پليپروپيلن به روشهاي متداول براي ديگر الياف، باعث جلوگيري از رشد بيشتر اين لیف مصنوعي گرديده است. کد آیسیک الياف پلي پروپيلن (اليافPP) طرح توجیهی مذکور 24301130 است.
معرفي كاربردهاي محصول طرح توجیهی
خصوصيت اصلي الياف پليپروپيلني این طرح توجیهی، ارزان بودن و فراواني مواد اوليه و سازنده آن ميباشد. به همين دليل اين الياف بهطور گستردهتري در ميان الياف ديگر نساجي مورد استفاده قرار ميگيرند. مصرف اصلي اينگونه از الياف در كفپوشهايي است كه در انواع مختلف توليد ميگردند. موكتهاي معروف به تافتينگ، نخ خامه برخي از قاليها، الياف كفپوشهاي نمدي، از جمله محصولاتي هستند كه از الياف پليپروپيلندر توليد آنها استفاده ميگردد. مصرف اصلي ديگر اين الياف استفاده از پارچههايي است كه به عنوان منسوجات ژئوتكستايل در صنايع عمراني به عنوان تثبيت كننده بستههاي عمراني استفاده ميشود. گونيها، توريها و طناب از جمله ديگر محصولاتي هستند كه با استفاده از الياف پليپروپيلن توليد ميگردند. اخيراً با توجه به خواص آبگريزي زياد اين الياف، از آنها در توليد برخي لباسها، نظير پوشاك ورزشي استفاده ميگردد. ذكر اين نكته لازم است كه توليد البسه از الياف پليپروپيلن رفته رفته در صنعت نساجي بيشتر شده و از اين الياف در توليد البسه عادي نيز استفاده ميگردد.
بررسي سابقه مصرف محصول طرح توجیهی
بر اساس اطلاعات موجود و یافتههای طرح توجیهی(ّFeasibility Study)، ميزان مصرف اين محصول در سال 1385 در حدود 48295 تن برآورد ميگردد.
تحليل ضرورت اجراي پروژه امکان سنجی
به طور كلي كليه الياف الفيني از مشتقات نفت حاصل ميشود. در دنياي امروز وجود نفت بهعنوان ماده اوليه بسياري از مشتقات آلي امكان توليد و سنتز طيف وسيعي از محصولات شيميايي را فراهم نموده است. توليد الياف از مشتقات نفتي به دليل فراواني و فرآيند توليد آسانتر، امروزه در كنار توليد الياف طبيعي پيشرفت داشته است. كسب برخي خواص در ليف نساجي توليد شده بهطور مصنوعي بهطور انتخابي نيز دليل ديگري بر پيشرفت صنايع توليد الياف مصنوعي ميباشد. از اينرو توليد الياف مصنوعي خصوصاً پليپروپيلن و كسب برخي خواص مورد نظر در اين الياف، از اهميت ويژهاي برخوردار است. سرمايهگذاريهاي كلان صورت گرفته در اين خصوص و استفاده زياد از اين الياف در صنايع مختلف خصوصاً در صنعت نساجي، نشانگر توجه زياد جامعه بشري به اين دسته از الياف ميباشد. چرا كه هزينه توليد الياف طبيعي و منابع محدود آن، جوابگوي نياز بشري نخواهد بود. براین اساس طرح توجیهی (امکان سنجی) احداث واحد تولید الیاف پلی پروپیلن میتواند به عنوان یک ایده جوابگوی نیاز جامعه باشد.
مواد اولیه، کمکی و مصرفی طرح توجیهی
بر اساس ظرفيت واحد توليدي در طرح توجیهی ميزان مواد اوليه كه به صورت چيپس پليپروپيلن مورد نياز ميباشد. مواد اوليه اين الياف به طور كامل در كشور توليد ميشود و پتروشيمي اراك يكي از معروفترين توليدگنندگان آن است. در خصوص روغن معروف بهFinish Spin مصرفي در خط توليد نيز ميتوان اين مطالب را بيان نمود كه اين محصولات نيز به دليل اينكه مشتقات نفتي هستند، امكان توليد و عرضه آن در كشور وجود داشته و نگراني از اين بابت وجود ندارد.
بازار هدف طرح توجیهی واحد تولید الیاف پلی پروپیلن
محصول مورد نظر در این طرح توجیهی (FS) بيشتر در صنعت نساجي مورد استفاده قرار ميگيرد، نظير تهران، اصفهان، قزوين و سمنان. علاوه بر فروش داخلی اسید بنزوئیک، با توجه به عدم توليد، قوانين خاصي از لحاظ صادرات اين محصول وجود ندارد و حتي به نظر ميرسد در صورت توليد بتوان از كمكهاي دولت در صادرات اين محصول بهره برد.
دانش فني پروژه امکان سنجی
با توجه به اين كه تكنولوژي توليد ماشينآلات توليد الياف پلي پروپيلن خارجي ميباشد، از اين رو در صورت واردات خط توليد طرح توجیهی، امكان توليد محصولات با كيفيت روز دنيا را توليد نمود. اما چنانچه فاصله زماني بين تاريخ توليد و زمان مصرف اين تجهيزات زياد باشد امكان توليد محصولات با كيفيت مناسب فراهم نميشود و حتي ميزان توليد به علت عدم فراهم شدن قطعات يدكي معيوب كه به مرور زمان در خط توليد حاصل ميشود، وجود نخواهد داشت.
خلاصه بررسی مالی طرح توجیهی
روش تولید طرح توجیهی واحد تولید الیاف پلی پروپیلن
روش تولید طرح توجیهی اين الياف به روش ذوبريسي تهيه ميگردند. در اين روش، پليمر بهصورت گرانول از طريق تغذيه كننده (هاپر) وارد مارپيچي ذوب كننده شده و بر اثر گرمايش توسط مارپيچي ذوب ميگردد. پليمر مذاب سپس به كمك پمپ تغذيه از طريق فيلتر به رشتهساز تغذيه شده و پس از خروج از روزنههاي رشتهساز تحت تأثير نيروي كششي قرار ميگيرد و با از دست دادن گرما به محيط اطراف خود جامد گرديده و سرانجام روي بستههاي پيچيده شده و يا آنكه بهصورت مداوم به بخش ديگر از خط توليد نهايي تغذيه ميگردد. از آنجايي كه پليپروپيلن داراي گرماي ويژه بالا و ضريب هدايت گرمايي كم ميباشد، لذا طول منطقه سردكننده بعد از رشتهساز در مقايسه با اليافي مثل نايلون يا پلياستر، بايد طويلتر انتخاب گردد به همين ترتيب سرعتهاي توليد بالاتر به منطقه سردكننده طويلتري احتياج دارند از اينرو، طول ستون ريسندگي ممكن است به 10 متر برسد. با توجه به پايينتر بودن دماي ترانيسيون ثانويه الياف الفيني از دماي اطاق، تبلور الياف نه تنها در سرد شدن در ستون ريسندگي اوليه شكل ميگيرد بلكه اين فرآيند ممكن است بعداً هم روي بوبين ادامه پيدا كند. بنابراين شرايط انجماد در ستون ريسندگي و همچنين شرايط نگهداري بوبين پس از توليد، تبلور الياف الفيني را تحت تأثير خود قرار ميدهند. تعداد روزنههاي رشتهسازهاي توليدكننده نخهاي فيلامنتي ممكن است با توجه به تعداد فيلامنتهاي مورد احتياج بين 150ـ 10 متغير باشد. رشتهسازهايي كه براي توليد الياف به منظور بريده شدن و مورد استفاده قرار گرفتن بهصورت كوتاه (استيلپ) به کار گرفته ميشوند ممكن است تا 20000 روزنه داشته باشند.
دیاگرام فرآیند تولید طرح توجیهی واحد تولید الیاف پلی پروپیلن
محلهای پیشنهادی اجرای طرح توجیهی
استانهای تهران، اصفهان، مركزي، قزوين، خوزستان.
نتیجهگیری و پیشنهاد طرح توجیهی
با رشد جمعيت، نياز جامعه بشري به پوشاك روز به روز در حال افزايش است. اين نياز با استفاده از الياف طبيعي امكانپذير نميباشد. در اين ميان استفاده از الياف مصنوعي ساخته شده از مشتقات نفت روز به روز فزوني يافته و جايگاه ويژهاي را در بين الياف نساجي به خود اختصاص داده است. توجه به الياف مصنوعي سبب گرديده تا در اكثر مواقع الياف مصنوعي جايگزين الياف طبيعي گردند. الياف پليپروپيلن نيز از جمله الياف مصنوعي هستند كه استفادههاي خاصي از آن در صنعت نساجي ميگردد. اين ليف مصنوعي بدليل برخي خواص خود نظير سبكي، مقاومت در برابر تغيير شكل و برخي از خواص ديگر، جايگاه خاصي در بين الياف مصنوعي دارد. با مطالعات صورت گرفته در این مقطع زمانی طرح توجیهی واحد تولید الیاف پلی پروپیلن دارای توجیه میباشد.
خلاصه برخی ایده های سرمایه گذاری
* درصورت نیاز به تدوین طرح توجیهی می توانید با موسسه مطالعات راهبردی سپینود شرق تماس حاصل فرمایید.